Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljeni novi ciklusi glazbenih ansambala HRT-a

Četiri glazbena ansambla Hrvatske radiotelevizije - Jazz, Tamburaški, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, u novoj sezoni 2013./2014. najavljuju bogat program u pet glazbenih ciklusa, uz niz istaknutih gostiju s kojima će izvesti djela poznatih svjetskih i domaćih skladatelja.
vrijeme: 16.09.2013.
url: http://www.hrt.hr/index.php?id=glazba

Ravnateljica RJ Glazba HRT-a Ivana Kocelj najavila je "doista majstorski" 'Majstorski ciklus' Simfonijskog orkestra HRT-a od 12 koncerata "od kojih svaki ima svoju temu i sjajne protagoniste". Sezona od 12 koncerata počinje u srijedu 18. rujna koncertom "Tri laureata i Titan" u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, na kojemu će se pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja predstaviti pobjednici međunarodnih natjecanja, solisti Mai Suzuki na violini (pobjednica Natjecanja Vaclav Huml 2013.), Kian Soltani na violončelu (pobjednik Natjecanja Antonio Janigro 2012.) i pijanist Scipione Sangiovanni (pobjednik Natjecanja Svetislav Stančić 2011.).

Ove sezone, 'Majstorski ciklus' predstavit će, među ostalima, djelo "Spices, Perfumes and Toxins" za dvije marimbe i orkestar izuzetno traženog izraelskog suvremenog skladatelja Avnera Dormana. Od domaćih skladatelja zastupljeni su Olja Jelaska, od koje je naručeno novo djelo koje će biti praizvedeno u svibnju; djelo Berislava Šipuša bit će izvedeno pod dirigentskom palicom maestra Enrica Dinda, koji će se predstaviti i u solističkoj ulozi na violončelu. Na repertoaru je, među ostalima, i "Koncert za flautu i orkestar" Mladena Tarbuka, napisan za flautisticu Tamaru Coha Mandić koja će ga i izvoditi, "Balkanofonija" Josipa Štolcera Slavenskog, koju će dirigirati "kralj zborskog dirigiranja" Valerij Poljanski, te autorska večer Stjepana Šuleka, kojom će ravnati Pavle Dešpalj.

Na Dan dvorane Vatroslava Lisinskog Orkestar će 28. prosinca nastupiti s Ivom Pogorelićem, a gostovat će i u ciklusu Svijet glazbe Koncertne direkcije Zagreb sa šefom-dirigentom Moskovske filharmonije Jurijem Simonovim. Ciklus će zatvoriti zajednički nastup Ivane Bilić i zvijezde udaraljkaške scene Sveta Stojanova u lipnju pod nazivom "Svečanosti, pustolovine i putovanja".

"Simfonijski orkestar HRT-a za svoje se mjesto u glazbenom životu Zagreba bori repertoarom koji je nestandardan i neuobičajen", kazala je Kocelj, napomenuvši kako je od ove sezone glavni gost dirigent Simfonijskog orkestra mladi srpski dirigent Aleksandar Marković.

Želeći privući novu publiku, Jazz orkestar HRT-a ove se godine godine odlučio za nešto drukčiji pristup: seli se u središte Zagreba te će prva tri koncerta sezone održati u Zagrebačkom kazalištu mladih. "Tamo ćemo predstaviti troje renomiranih vokalnih solista, Britanca Simona Marlowa, te Amerikanke Leenu Conquest i, na Božićnom koncertu u prosincu, Chris Bennett", kazao je šef-dirigent Jazz orkestra Saša Nestorović. U ciklusu su još tri koncerta u drugom dijelu sezone, "Croatian World Music Summit" u Studiju Bajsić HRT-a u veljači; u travnju u sklopu proljetnog Jazz festivala nastupit će u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog s Charlesom Tolliverom, legendarnim jazz sviračem iz New Yorka s kojim će svirati remake djela Johna Coltranea "Africa Brass". Sezonu završava nizom blues koncerata "A Night of Blues" na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

O programu Zbora HRT-a, čiji ciklus 'Sfumato' slavi 15. godišnjicu postojanja, govorio je šef-dirigent i umjetnički direktor ciklusa Tonči Bilić. Sfumato ove godine donosi ukupno sedam koncerata a ugostit će, među ostalima dirigenta Valerija Poljanskog, voditelja Zbora Ruske državne kapele, te hrvatsku mladu svjetski poznatu violončelisticu Moniku Leskovar. Bilić je najavio i novi ciklus 'Kanconijer', nastao u suradnji Zbora i Simfonijskog orkestra, a koji u svojoj prvoj godini donosi pet vokalno-instrumentalnih koncerata, na kojima će izvoditi uglavnom popularnija djela. Zatvorit će ga na sam dan HRT-a 15. svibnja "Carmina Burana" Carla Orffa.

Tamburaški orkestar HRT-a ove godine u sklopu ciklusa 'U ozračju tambure' u Studiju Bajsić pripremio je šest koncerata iz repertoara djela posvećenih tamburaškim orkestrima. Šef-dirigent Orkestra Siniša Leopold najavio je, među ostalima, autorsku večer Tomislava Uhlika, "Vinsku simfoniju Enjingi za tamburašku filharmoniju" Davora Bobića i tradicionalni novogodišnji koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a ciklus će zatvoriti u svibnju iduće godine "Antologija tamburaške glazbe", na kojoj će se izvoditi skladbe najvećih hrvatskih kompozitora koji su svoja djela posvetili tamburaškim orkestrima.

Posebnost svih nastupa je u tome da osim nastupanja pred publikom stvaraju i radijski i televizijski program. Većina koncerata svih ciklusa bit će izravno prenošena na Trećem programu Hrvatskog radija i na HRT3. (Hina)