predavanje, tribina

Predavanje - Degas i lijevanje u bronci


vrijeme: 17.04.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

Uz izložbu 'Edgar Degas – skulpture', koja je otvorena u Galeriji Klovićevi dvori, u utorak, 17. travnja, u 19 sati, predavanje 'Degas i lijevanje u bronci', održat će povjesničar umjetnost Maro Grbić. Ulaz je slobodan.

Degas je za života modelirao voskove koji nisu bili lijevani u gipsu. Izgleda da je odlio jedino 4 gipsa malih plesačica za prijatelje. Napravio je jedan veći kip i izložio ga jedan put. Nakon smrti je u ostavštini nađeno 150 voštanih kipova, ali u raspadajućem stanju. Neki su popravljeni, pa su nasljednici odlučili odliti 74 kipa u 22 primjerka. Nisu svi kipovi odliveni odmah, nego su lijevani tokom desetljeća.

Način popravljanja voštanih kipova, postupak lijevanja, količina i označavanje odljevaka otvaraju dvojbe sa stanovišta autorskih prava i likovne autentičnosti u odnosu na Degasov postupak i rad. Jedini veliki Degasov kip je osobit po načinu izrade, dorađivao ga je godinama i izložio izgleda uz sumnje. Taj voštani kip sa dodacima od tkanine i dlake je lijevan u gipsu i bronci zajedno sa ostalim voštanim figuricama. Na te brončane različito obojane odljevke su dodavani komadi tkanine koji su imitirali Degasov izvorni ukras plesačice.

(M.K., 13.04.2012)