Preskočite na glavni sadržaj

Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu

Hrvatska pošta je i ove godine raspisala natječaj za izradu likovnog rješenja najljepše novogodišnje marke u kojem sudjeluju učenici osnovnih škola u Hrvatskoj. Tema ovogodišnjeg natječaja Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu! je novogodišnja čestitka. Natječaj je otvoren do 15. listopada.
prijava: 15.10.2013
url: http://www.meetingpoints.org/
Natječaj, čiji je cilj potaknuti kreativnost te djeci školskog uzrasta približiti smisao, značenje i funkciju poštanske marke, organiziran je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te tvrtkom King ICT. Pobjednički rad krasit će prigodnu poštansku marku 'Nova godina 2014.', a mladi autor dobit će za nagradu prijenosno računalo i pisač.

Zadana tema Natječaja, odnosno zadani motiv treba likovno obraditi prema odabranim nastavnim temama Nastavnog plana i programa za osnovnu školu za Likovnu kulturu (PiP) u vezi s, primjerice bojom, plohom, površinom, odnosno ritmom, kontrastom (npr. toplo-hladno), simetrijom/asimetrijom, proporcijama itd.

Primjenjuju se slikarske, crtačke i grafičke tehnike prema PiP-u (npr.gvaš, akvarel, tempera, kolaž, pastel, linorez u boji), uključujući crtanje na računalu odnosno računalnu grafiku. Format papira treba biti sukladan formatu mape za određeni razred (moguć je i rad na polovini papira istoga formata). Na poleđini svakoga likovnog rada koji učitelj/učiteljica dostavlja obvezni su sljedeći podatci ispisani tiskanim slovima:
- naziv osnovne teme Natječaja kao poticaja za likovni rad (Novogodišnja čestitka);
- nastavna tema iz PiP-a za Likovnu kulturu;
- likovna tehnika;
- korelacija (suodnos nastavnih sadržaja);
- ime i prezime učenika/učenice, razred, dob, škola, mjesto;
- ime i prezime učitelja/učiteljice mentora (učitelj/učiteljica razredne nastave ili likovne kulture);
- nadnevak.

Od pobjednika/pobjednice Natječaja zatražit će se da dostavi svoju digitalnu fotografiju (JPEG-format, rezolucija: 300 dpi) ili klasičnu fotografiju veličine kao za osobne dokumente, uz pristanak roditelja/staratelja.

Ovogodišnja tema Natječaja, odnosno zadani likovni motiv za učeničke radove jest Novogodišnja čestitka. Učitelj/učiteljica treba iz PiP-a za Likovnu kulturu odabrati odgovarajuću nastavnu temu koja će učenicima pružiti priliku za traženje različitih i originalnih likovnih rješenja na temu Natječaja za razliku od jednostavnog preuzimanja ili čak doslovnoga kopiranja već dobro poznatih, površnih i šablonskih, globalno rabljenih vizualnih prikaza, primjerice 'borova' složenih od trokuta, blještavila/svjetlucanja ukrasnih kuglica/krugova te svagdje prisutnih 'smajlića', snjegovića ili likova Djeda Mraza (Santa Claus) sastavljenih od krugova, a nerijetko i flaša ili čaša pjenušca te manje globalnih, a više regionalnih, 'borovih grančica' isl.

Učenike treba uputiti na traženje vlastitoga likovnog izraza novogodišnjih dobrih želja i prikaza sreće, uključujući i iskrenih dječjih simbola sreće odnosno vedroga obiteljskog ili općenito humanog ozračja, koje može obuhvaćati i unutrašnji i vanjski prostor, na način koji će biti razumljiv djeci i odraslima iz cijelog svijeta, a, s druge strane, vizualno pogodan za reduciranje na veličinu poštanske marke. Izvornost izraza u obradi dogovorenog odnosno odabranog motiva pritom će se osigurati ako učenici svoju pozornost usmjere na likovno istraživanje, primjerice slikarske teksture / svjetlosne vrijednosti čistih boja, grafičke modelacije, toplo-hladnog ili komplementarnog kontrasta boja / simboličke uloge boja.

Dječji doživljaj i interpretacija teme Natječaja može se potaknuti korelacijom likovne nastavne teme s nastavnim sadržajima iz prirode i društva, povijesti, geografije, prirode, moguće i vjeronauka, odnosno s književnim djelom i medijskom kulturom. Svakako je važno potaknuti učenike i pružiti im priliku da u likovnim radovima iskažu različitosti svojih viđenja, interesa i osobnosti.

Više