Preskočite na glavni sadržaj

Vjesnikova dokumentacija ponovno lako dostupna

Vjesnikova zbirka novinskih isječaka, koju je desetljećima u pripremi svojih članaka koristilo na tisuće novinara, odnedavno je dostupna svim korisnicima u Hrvatskom državnom arhiva (HDA) u Zagrebu kao jedna od četiri zbirka Fonda Vjesnikove novinske dokumentacije.
vrijeme: 05.09.2013.
mjesto: Zagreb
url: http://www.arhiv.hr/

Dokumentacija klasificirana kao Fond „2031”, pored spomenute hemeroteke ili tematske zbirke novinskih isječaka, sadrži još fotodokumentaciju, zbirku elektroničke građe i zbirku poslovne dokumentacije.

Nastojimo odgovoriti zanimanju novinara i istraživača te im omogućiti korištenje građe iako neke zbirke još nisu sređene, a arhivi po zakonu ne bi smjeli davati građu dok nije sređena, kazala je ravnateljica HDA Vlatka Lemić.

Hemeroteka sadrži isječke novinskih članaka iz novina, tjednika i časopisa objavljivanih u Hrvatskoj i Jugoslaviji 1964 – 2006 godine, koje su prikupljale posebne službe Novinske izdavačke i štamparske kuće Vjesnik, i sadrži impozantnu građu ok 580 metara kartonskih kutija složenih u 6105 registratora.

Svi isječci raspoređeni su u 14 osnovnih tematskih cjelina, odnosno područja. Unutar svakog područja dalje su formirane veće ili manje tematske podcjeline – primjerice o Miki Tripalu ili aferi Agrokomerc – u kojima su isječci odloženi uglavnom prema kronološkom redoslijedu, napominju u HDA-u.

Hemeroteka je početkom lipnja 2007. zajedno sa 14 dokumetalista napustila novinsku „košnicu“ Vjesnika i nije više razvijana. Organizacijski je pripojena Hini, bila je teže dostupna i postala je predmet medijskih kritika. Sredinom srpnja ove godine sa šest djelatnika prešla je u Hrvatski državni arhiv.

Stogodišnja secesijska zgrada Državnog arhiva i nekada Nacionalne i sveučilišne knjižnice znatno je blagotvornija za život Vjesnikove dokumentacije, jer je hemeroteka ponovo lako dostupna svim korisnicima.

Unatoč vrućem ljetnom razdoblju postojalo je zanimanje novinara, ne samo iz Hrvatske, za korištenje Fonda Vjesnikove novinske dokumentacije, rečeno je iz korisničke službe HDA.

Korisnici mogu specificirati narudžbu elektroničkom poštom i sutradan ih građa čeka u čitaonici HDA na Marulićevom trgu u Zagrebu. Potrebno se učlaniti u HDA, a pored fotokopija, građu je moguće zabilježiti i digitalnim fotoaparatima.

Godine 2012. preuzeto je gradivo fotodokumentacije redakcije lista Vjesnik. Čini je oko 350 tisuća fotografija koje godinama snimali fotoreporteri Vjesnika.

Kod preuzimanja građa je bila u kaotičnom stanju, smjestili smo je u naš Središnji fotolaboratorij i pokušali najosnovnije srediti po tematskim cjelinama te je na raspolaganju korisnicima, kazala je ravnateljica Lemić.

Zbirka elektroničke građe sadrži 760 tisuća elektroničkih datoteka koje se sada sređuju, radi se njihov popis, nakon čega će se zbirka dati na korištenje.

Četvrta je zbirka poslovne dokumentacija Vjesnika koja je tek u neznatnoj mjeri u posjedu HDA-a, kazala je ravnateljica Lemić. Ta je građa nestala u agoniji najveće novinsko-izdavačke kuće u povijesti Hrvatske i za njom HDA i dalje traga. (Hina)