izložba

'Bijele slike' Fulvia Juričića u Rijeci


mjesto: Rijeka; Galerija Kortil, Strossmayerova 1

U riječkoj galeriji Kortil, do 12. travnja, otvorena je izložba 'Bijele slike' iz ciklusa 'Dijalozi' akademskog slikara Fulvia Juričića, koji na izložbi predstavlja svoje najnovije radove, nastale u radoblju od 2010. do 2012. godine.

Fulvio Juričić rođen je u Puli, a ALU završava u Zagrebu, u klasi prof. Vasilija Jordana. Samozatajan je umjetnik vrhunskih umjetničkih dometa, koji iza sebe ima nekoliko značajnih ciklusa koji se nadovezuju jednostavnom logikom, Tišine, Dubine, Jedra, Crna, Bijela, do Novih radova 2001.- 2002.


I najnoviji radovi nastali od 2010. do 2012. pokazuju autora kao umjetnika koji slika nebojama, crnom ili bijelom. Koristeći apstraktni fragment citata, svojevrstan falsifikat govora koji na slici poprima opipljivu, taktilnu formu, Fulvio Juričić propituje uzajamno djelovanje vlastitog slikarskog rukopisa s nasumce odabranim tipiziranim tiskarskim rukopisom, namećući i otvarajući niz konceptualnih pitanja, odnosa 'estetike' i 'komunikacije kako u slici tako i u samom životu.'

Dekonstrukcija verbalnog u korist vizualnog, naracija kao likovna komponenta slike kojom se spaja početak s krajem, sredina s početkom, apsurd teksta u apsurdu prazne površine. Kataloški tekst napisali su dr. sc. Zvonko Maković i Đurđica Dehzad.

(M.K., 04.04.2012)