Preskočite na glavni sadržaj

Mit i Art / Mitas ir menas / Myth and Art

 Mit i Art / Mitas ir menas / Myth and Art
U ponedjeljak, 2. rujna, s početkom u 19 sati, u Galeriji Bačva, otvara se skupna izložba 'Mit i Art / Mitas ir menas / Myth and Art' na kojoj sudjeluju Julija Pociūtė, Povilas Ramanauskas, Gabrielė Tamoliūnaitė, Tajči Čekada, Ivan Fijolić i Ksenija Kordić. Izložba ostaje otvorena do 14. rujna.
vrijeme: 02.09.2013.
mjesto: Zagreb; HDLU, Galerija Bačva, Trg žrtava fašizma 16
url: http://www.hdlu.hr
Izložba je suradnje Galerije Meno parkas, Kaunas i  Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Zagreb. Prva izložba održana je od 5.07. do 31.07.2013. u Galeriji Meno parkas u Kaunasu. Riječ je o zajedničkoj izložbi troje litvanskih i troje hrvatskih umjetnika koji kroz svoje radove propituju odnos mita i umjetnosti, svaki svojim jedinstvenim umjetničkim oblikovanjem i pristupom istražuje granice pojmova umjetnosti i mita, propituju i objašnjavaju njihovu važnost.

Julija Pociūtė korz svoj rad istražuje važnost mita i analizira ga očima djeteta. Povilas Ramanauskas pokušava objasniti podrijetlo mita o svemu preko pojma sna dok Gabrielė Tamoliūnaitė istražuje povijest mita preko priče o vragu.


Fotoperformans mlade dizajnerice i umjetnice Tajči Čekade, Pogled u međusvijet, predstavljen je kao ilustracija arhaičnog, sakralnog mita. Radovi Ivana Fijolića poslužili su kao ilustracija ideološkog mita, dok su radovi Ksenije Kordić poslužili ilustraciji anarhičnog mita.
 
Izložba Mit i art  posvećena je fascinantnoj osobnosti Mikalojusa Konstantinasa Čiurlionisa (1875.-1911.), litvanskom skladatelju i slikaru, te njemu analognoj ličnosti u Hrvatskoj, Natku Nodilu (1834.-1912.), historičaru, političaru, publicisti i mitologu. I dok je Čiurlionis nastojao ostvariti prožimanje slikarstva i glazbe u jedan umjetnički medij, Natko Nodilo u svojem je znanstvenom istraživanju ostvario međusobnu nadopunu historiografije i mitoloških istraživanja.