Preskočite na glavni sadržaj

siva) (zona - izložbeni dijalog Tonke Maleković i Nadije Mustapić

U srijedu, 31. srpnja, u 21 sat, u sklopu projekta siva) (zona u Korčuli se otvara izložba Tonke Maleković i Nadije Mustapić, pod nazivom 'Svaka je kuća otok'. Kustosica izložbe je Ivana Meštrov (Slobodne veze, Zagreb), a radovi se mogu razgledati do 12. kolovoza.
vrijeme: 31.07.2013. 21,00
mjesto: Korčula; siva) (zona, Ulica biskupa Luke Tolentića 6
Siva zona nastavlja s praksom pozivanja kustosa koji oblikuju nove izložbe posebno za specifični kontekst ove galerije, u kojem su do sada sudjelovali Dunja Blažević / Pro.ba, Sarah Cook, Kontejner, Geoff Lucas / HICA, Ana Peraica i Stefan Rusu, Ovoga puta gošća kustosica Ivana Meštrov iz udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze iz Zagreba predstavlja umjetnice Tonku Maleković i Nadiju Mustapić.

Nakon svake izložbe, opet smo sami i počinjemo sve iznova. Slično vrijedi i za kuće. Obitavamo ih sami i u zajednici. Neprestano mijenjaju obličja usporedno s našim kretnjama, navikama, osobnim pričama i preokupacijama. Kuća kao paradigma životnog prostora, isto kao i otok, mikrokozmos je jakih individualnih obilježja.

Izložba 'Svaka je kuća otok' svojevrsni je eksperiment u kojem jedna tipična otočka kuća starog dijela grada Korčule postaje prostorom i scenarijem za izložbenu inscenaciju, van ustaljenih galerijskih parametara. U otočkoj izmještenosti i osamljenosti, ublaženom živošću otočkog ljetnog ritma, odvija se dijalog dvaju umjetnica, čiji se pogledi dosada nisu ukrštavali u jednom izložbenom prostoru.

Tonka Maleković kroz in situ foto/video/instalaciju Rasti na drugu stranu (2013.) problematizira prijelazna stanja, traume promjene, te njezin afirmativan potencijal. Nadija Mustapić kroz svoje audio i video instalacije Dodatni čin (2011.) i Različiti počeci (2009.) potcrtava psiho-geografske profile prostora, koje dodatno performira bas kroz svoje osobne geste, te time uvodi druge vizije prostornosti.


Obje autorice u tom procesu koriste naglašeni performativni impuls. I dok jedna propituje i mogućnosti video medija i njegove fenomenološke i participacijske učinke na onoga koji gleda, druga se kroz koreografske orkestracije pozicionira naspram određenih prostornoneuralgičnih točaka, otpočinjući spontane procese igre i prepoznavanja.

Nadija Mustapić rođena je u Rijeci, gdje trenutno živi i djeluje. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Rijeci da bi potom nastavila svoje usavršavanje u polju grafike i intermedija na University of Iowa. Zaposlena je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, u zvanju višeg asistenta na Katedri za grafiku, te je članica umjetničkog kolektiva The Moving Crew, oformljenog u Iowi.

Tonka Maleković diplomirala je 2006. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ante Kuduza. Od 2003. izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada (1. nagrada Essl CEE, 2007;  Zagrebački Salon 2009.; HDLU-ove Nagrade mladom umjetniku, 2010., finalistica nagrade za suvremenu umjetnost Radoslav Putar 2010.). Boravila je na nekoliko umjetničkih rezidencijalnih programa (DEFAULT Masterclassinresidence, Lecce; C.I.A. Pariz, Kulturkontakt Austrija, Beč;  Közelítés Art Association, Pečuh; CHIOSC, Kishinev; P.A.C.T. Zollverein, Essen...). Članica je HDLU-a, HZSU-a i udruge za suvremene umjetničke prakse, Slobodne veze. 2012. u suradnji s plesnim studijom Liberdance u Zagrebu, pokrenula je Haustor-galeriju LiberSPACE, prostor za provociranje privremene forme. Živi i radi u Zagrebu.

Ivana Meštrov je nezavisna kustosica / znanstvena novakinja-asistentica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. Jedna je od ko-kustosica Bijenala mladih Mediterana Mediterranea 16/Errors Allowed (6/6-31/8/2013, Ancona, IT). Aktivna je članica udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze. Živi i radi između Splita i Zagreba.