Preskočite na glavni sadržaj

Počelo istraživanje Velikog Tabora najsofisticiranijom tehnologijom

Uz najpoznatiji zagorski srednjovjekovni burg, Dvor Veliki Tabor, ovih dana se obavljaju geofizička istraživanja kako bi se spriječila devastacija arheoloških lokaliteta. Ona omogućuju da se bez iskapanja vidi što se nalazi pod zemljom i tako predvidi što i kako dalje s kompleksom Veliki Tabor.
vrijeme: 22.07.2013.
Voditeljica Velikog Tabora Nadica Jagarčec rekla nam je kako bi rezultati ovakvih snimanja mogli poslužiti i za izradu 3D simulacija i multimedijalnih prezentacija u budućem muzejskom postavu.

– Dobit ćemo informacije o pozicijama objekata odnosno dijelova arhitekture koji su nekada postojali, a sada su pod zemljom. Provode se uz pomoć vrlo sofisticirane tehnologije i bespilotne letjelice – rekao je Goran Skelac, direktor tvrtke Geoarheo iz Zagreba, koji izvode radove za Hrvatski restauratorski zavod.


– Sve ovo što radimo omogućuje nam da detektiramo podzemne arhitektonske strukture, spriječimo devastaciju arheoloških lokaliteta i prikupimo druge korisne informacije. Sve radimo uz pomoć vrlo sofisticirane tehnologije – georadara s nekoliko antena, s ciljem što boljeg uvida i 3D obrade rezultata. Dubina snimka seže od pet do deset metara pod zemlju. Ovoj tehnologiji pridružili smo i foto i video dokumentiranje prostora uz pomoć bespilotne letjelice, što predstavlja najmodernije dostignuće tehnologije. Ovakav pristup omogućuje nam orto-foto dokumentaciju visoke preciznosti i atraktivne fotografije radova – rekao je Skelac.

Voditeljica Velikog Tabora Nadica Jagarčec rekla nam je kako bi rezultati ovakvih snimanja mogli poslužiti i za izradu 3D simulacija i multimedijalnih prezentacija u budućem muzejskom postavu te aplicirati i za novac Strukturnih fondova EU u sklopu projekta Regija digitalnih muzeja. Pripreme za to su već u tijeku.

Izvor: www.vecernji.hr