Preskočite na glavni sadržaj

Cinemaniac 2013: 'Misliti film'

Cinemaniac 2013: 'Misliti film'
U nedjelju, 21. srpnja, u 20 sati, u Multimedijalnom centru Luka se otvara izložba 'Misliti film' kojom Cinemaniac obilježava šezdesetu obljetnicu Festivala igranog filma u Puli. Izložba će ostati otvorena do 6. kolovoza 2013.
vrijeme: 21.07.2013.
mjesto: New York, USA
url: http://www.zar-ptica.hr/

Projekt Cinemaniac kao popratni program Festivala igranog filma u Puli realizira se od 2002. godine. Predstavlja dugoročnu istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, a realizira se u formatu izložbe.

Cinemaniac 2013: 'Misliti film'

Cameron Gainer / Ellie Krakow / Vladislav Knezević
David Maljković /Dalibor Martinis / Mario Pfeifer /Sarah Wood

Kustosica: Branka Benčić

Izložba 'Misliti film' kojom Cinemaniac obilježava 60-tu obljetnicu Festivala igranog filma u Puli okuplja sedam međunarodnih i hrvatskih umjetnika i umjetnica koji u svom radu propituju film kao sustav reprezentacije, 'tehnologiju društva', kompleksan sistem produkcije i reprodukcije pokretnih slika, predstavljajući kontekstualan okvir su za radove koji formiraju specifičan odnos prema ideji filma kao mjesta u kojem se reflektiraju aspekti društva, ideologije, kulture.


Radovi na izložbi predstavljaju prostore konstrukcije i istraživanja poetike i estetike filma, kina, kinematografije ili filmske slike, ukazuju kako su filmski način mišljenja, iskustvo gledanja filmova, filmski jezik, povijest, teorija filma oblikovali umjetničke prakse  i pogled na svijet, dok su umjetnici izgradili specifičan izraz putem kojeg progovaraju kritička refleksija, uznemirenost ili  analiza  konteksta. Svojim radovima umjetnici vidljivim čine ono nevidljivo, skriveno, podsjećaju nas na artificijelan, konstruirani karakter medija. To su radovi koji na različite načine pretvaraju jezik, umjetnička sredstva, postupke, te filmski arhiv u svoj središnji sadržaj. Bez obzira na oblik u kojem se realiziraju: film, video ili fotografija, ovi radovi predstavljaju različite kinematičke eksperimente, kojima umjetnici – misle film. Izložba pristupa ideji filma kao kompleksnom i razvijenom sustavu reprezentacije, filmskim kodovima i konvencijama koji oblikuju dominantan poredak, a film je shvaćen kao 'tehnologija društva', spoj materijalnog i konceptualnog aparata, ideologije i tehnologije filma i kinematografije kao društvene institucije. (Branka Benčić, iz predgovora)

Izložba je ostvarena sredstvima Grada Pule, Istarske županije, Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Turističke zajednice Grada Pule i traje do 6.08.2013.

Radno vrijeme Multimedijalnog centra Luka tijekom trajanja 60. Festivala igranog filma: 9-15 h i 18:30-23 h.