Preskočite na glavni sadržaj

Besplatne radionice za posjetitelje festivala Republika

Kako izraditi jednostavnu igru za mobitel, kako se mapiraju projekcije, kako funkcionira 3D printanje... odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja ponudit će radionice Republike namijenjene posjetiteljima festivala. 15-ak besplatnih radionica održavat će se za vrijeme trajanja festivala od 18. do 20. srpnja na nekoliko različitih lokacija u Rijeci.
vrijeme: 18.07.2013.
mjesto: New York, USA
url: http://www.petielement.hr/

U prostorima bivše tvornice Rikard Benčić, švicarski inženjer i umjetnik Martin Fröhlich održat će intenzivnu 72-satnu radionicu čiji će polaznici moći naučiti sve o mapiranju projekcija te izraditi 3D strukturu u prostoru koja će biti omotana projekcijama sa svih strana. Ovaj projekt je zapravo živa instalacija koja će nastajati tijekom čitavog festivala, a koja će biti izložena posljednjeg dana kao gotovo djelo.

Sudionici radionice Subversive Disc Zero Riječanina Svena Maričića, proći će upoznavanje, prezentaciju i predavanje o procesima nastanka 3D modela i 3D ispisa, kroz teoriju i nadasve praksu - upoznati i osnove keramičkog procesa i tehnika multipliciranja.

Na brodu Galeb polaznicima se nudi radionica izrade analognih projekcija još jednog Riječanina Željka Baškovića, tijekom koje će sudionici sami izrađivati slajdove i okolinu na koju će nešto projicirati, te različite projekcijske prepreke koje utječu na samu projekciju.

Tu je i neobična radionica Biohakiranje i budućnost genetskog inženjeringa u organizaciji Hacketerie koja će, nakon teoretskog i eksperimentalnog uvoda, odgovorati na pitanja o vrijednosti genetičkih informacija, o tome kada znanje genetičkih sistema definira strukturu moći u društvu, kako se nositi s time, i kako postaviti put prema sigurnom i održivom korištenju.

Kanađanin Nadim Kobeissi vodit će radionicu Uvod u kriptografiju koja će sudionike provesti kroz osnove inženjeringa kriptografije.

Spomenimo i GlobaLeaksovu radionicu uspostavljanja inicijative leakinga/whistleblowinga, po čijem će završetku svi zainteresirani sudionici ići kući sa spremnom zviždačkom platformom.

U Prirodoslovnoj grafičkoj školi u Rijeci polaznici će moći pohađati radionicu Smartphone kao glazbeni instrument Mirka Trkulje a.k.a Mile Hunda i Zorana Pleška koja će ih uvesti u osnove dizajniranja i programiranja audio softvera za mobilne uređaje.

Republika u suradnji s riječkim Centrom tehničke kulture organizira radionice i za najmlađe. CTK tako nudu dva programa za osnovnoškolce – osnove KODU programiranja i radionicu O računalu – Hardware.

Više detalja o ovim, ali i drugim radionicama potražite na www.republika.io. Sve radionice festivala Republika besplatne su za posjetitelje, ali je broj sudionika ograničen.

Zainteresirani mogu rezervirati mjesto u željenoj radionici putem e-mail adrese participate@republika.io.

Novost festivala je i Laserski samit jeftine grafike koji će u Rikardu Benčiću predstaviti više od sto radova vizualnih umjetnika iz regije. Radovi će se moći razgledati, a potom i isprintati pa će tako posjetitelji, za cijenu od 10 kuna, kući moći odnijeti bilo koju od izloženih grafika.

Među brojnih atrakcijama Republike ubrajaju se i tri instalacije riječkog kreativnog kolektiva Kombinat nazvane “Sva lica Republike”, “Rulet prisutnosti” i  “Naša plaža” koje će nastajati u kontejneru smještenom u dvorištu Benčića pred posjetiteljima ili uz njihovo aktivno sudjelovanje.

Republiku možete pratiti i na društvenim mrežama: www.facebook.com/RepublikaFest i www.twitter.com/RepublikaFest!

Jedinstvena narukvica koja omogućava ulaz na dnevne i noćne programe Republike dostupna je po cijeni od 225 kuna u sustavu Entrio, a besplatno svim studentima riječkog Sveučilišta koji se na vrijeme prijave putem forme na službenoj stranici festivala, kao i volonterima koji su zainteresirani sudjelovati u organizaciji ovog posebnog događaja.