Preskočite na glavni sadržaj

Boris Ljubičić: Samo plakati

Boris Ljubičić: Samo plakati
Danas, 12. srpnja, s početkom u 18 sati, u No galeriji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, otvara se izložba grafičkog dizajnera Borisa Ljubičića pod nazivom  'Samo plakati'. Izložba ostaje otvorena do 25. kolovoza.
vrijeme: 12.07.2013.
mjesto: Križevci, Croatia
url: http://www.c-shock.org/
Boris Ljubičić, međunarodno priznati grafički dizajner, aktivan je istraživač već četrdesetak godina na polju vizualnih komunikacija i dizajna. Njegovi radovi prisutni su svim kategorijama, poput oblikovanja vizualnog identiteta, plakata, knjiga, tipografija. Neki su projekti cjelovitošću i opsežnim dizajnerskim zahvatima pridonijeli promicanju vizualnog komuniciranja i grafičkog dizajna i izvan Hrvatske.

Izložba u No galeriji MSU-a predstavlja pedesetak plakata u rasponu od 1970-ih godina do danas. Izbor radova uključuje plakate različitih tema, od muzejskog, političkog, kazališnog, koncertnog do sportskog. Za mnoge od njih autor je bio nagrađen međunarodnim i hrvatskim priznanjima. Riječ je o plakatima iz kojih se iščitava razvoj njegova specifičnog vizualnog jezika. Povod za izložbu je autorova donacija plakata jer će po završetku većina radova postati dijelom fundusa MSU-a.

Diplomiravši slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, zatekao se u ozračju Nove umjetničke prakse i razvoja konceptualne umjetnosti na ovim prostorima sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Stoga, Ljubičić ubrzo, poput mnogih iz generacije školovane na ALU, odbacuje 'lijepu umjetnost' i opredjeljuje se za 'neslikanje'. Njegov je put dizajn i vizualne komunikacije konceptualnog izričaja.


Nezaobilaznu društvenu ulogu i odgovornost grafičkog dizajna autor naglašava u svojim radovima kao i u mnogim javnim istupima i predavanjima s ciljem osvještavanja javnosti o potrebi kvalitetnog dizajna u javnom području.

Velikom produktivnošću, angažmanom i medijskom prisutnošću gradio je svoje mjesto na hrvatskoj i svjetskoj dizajnerskoj sceni trajnim zalaganjem za promicanje hrvatskog vizualnog identiteta i pravovremenim reagiranjem na izazove društva koje se neprestano mijenja.

Ovom donacijom omogućen nam je uvid u samo jedan mali segment autorovog stvaralaštva koji će nedvojbeno obogatiti fundus MSU-a. Taj autorski opus, u kojem je svojim dizajnerskim pristupom mijenjao standardne oblike shvaćanja i poimanja dizajna, te utjecao na buduće naraštaje grafičkih oblikovatelja, pružit će mogućnost za daljnje istraživanje Ljubičićevog opusa.
Kustosica: Kristina Bonjeković Stojković