Preskočite na glavni sadržaj

'Goran Končar & Darko Jurković Quartet' na Riječkim ljetnim noćima

Glazbeni projekt 'Goran Končar & Darko Jurković Quartet' predstavit će se u sklopu Riječkih ljetnih noći 12. srpnja, u 21,30 sati, u Velikom klaustaru samostana na Trsatu. Bit će to premijerni nastup ovog kvarteta vrhunskih glazbenika, sastavljenog da propituje granice klasike i jazza, koji će te večeri praizvesti skladbu "Capriccio za solo violinu i jazz kvartet" Borisa Papandopula.
vrijeme: 12.07.2013. 21,30 h
mjesto: Rijeka; Veliki klaustar samostana na Trsatu
url: http://www.rijeckeljetnenoci.com

'…Malo tko je uopće znao da postoji skladba "Capriccio za solo violinu i jazz kvartet" jednog od najvećih hrvatskih kompozitora Borisa Papandopula, no oni koji su za nju znali, znali su i to da nikad nije izvedena. Taj crossover klasike i jazza imao je doista čudan put; skladba napisana za jedan veliki jazz festival, umjesto na tom festivalu završila je na tadašnjoj Jugoslavenskoj radioteleviziji. Tamo je onda čučala u depoima, čekajući ruke koje bi je se konačno poduhvatile. I dočekala! Kad ju je otkrio bivši voditelj "Zagrebačkih solista" Goran Končar, violinist svjetskog glasa, započeo je i projekt okupljanja grupe koja bi je bila u stanju izvesti.

Goranu Končaru tada se pridružuju Darko Jurković na gitarama, Henry Radanović na kontrabasu, Zvjezdan Ružić na klaviru i Kruno Levačić na bubnjevima. Sastav koji je teško ne prozvati supergrupom.

No bila bi šteta da je sve ostalo samo na Papandopulu, pa je osmišljen kompletan repertoar u kojem će se plodonosno spojiti disciplina klasike i lepršavost jazza. Miljenko Prohaska tako je posebno za bend prilagodio svoju skladbu "Adieu", davši glavnu temu violončelu, svirat će se i skladba zanimljivog ruskog kompozitora Igora Frolova "Divertimento za violinu, cello i klavir", opet crossover, a kao nezaobilazan začin dolaze i autorske skladbe članova supergrupe. Dakako, u specijalnim aranžmanima, čemu će uvelike pridonijeti mlada violončelistica Ljerka Končar.

Vrhunski repertoar vrhunskih glazbenika koji osim izuzetnog međusobnog uvažavanja pokazuju i neutaživu glad za propitivanjem granica - granica žanra, ali i svojih vlastitih.' (iz službene najave koncerta)

Program koncerta:

Capriccio za violinu solo i jazz kvartet (Boris Papandopulo)
Rolling oranges (Charlie Jurković)
Under the open sky (Charlie Jurković)
Linđo (Zvjezdan Ružić)
Moreška (Zvjezdan Ružić)
Adieu (Miljenko Prohaska)
Long distance (Henry Radanović)
Why did (Krunoslav Levačić)
Divertimento za violinu, cello i klavir (Igor Frolov)
Kalamota (Henry Radanović)

Članovi grupe su: Zvjezdan Ružić - klavir, spec.gost: Ljerka Končar-cello, Henry Radanović- kontrabas, Darko Jurković- el. gitara, Kruno Levačić- bubnjevi, Goran Končar- violina