Preskočite na glavni sadržaj

5. Supetar Super Film Festival

Ovogodišnji jubilarni Supetar Super Film Festival održat će se od 9. do 13. srpnja, te će posjetiteljima ponuditi bogat filmski, edukativni i glazbeni program.
vrijeme: 09.07.2013.
mjesto: Karlsruhe, Germany
url: http://www.zkm.de/

Međunarodni program bit će otvoren filmom „Kak' je doma“ mlade nade hrvatskog dokumentarizma Kaje Šišmanović, koja je svojim prvim filmom osvojila publiku, ali i Posebno priznanje žirija na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Kajin film nastao je kao hrvatsko-srpska koprodukcija na Kampu angažiranog filma.

Iz Srbije nam dolazi film „Biba struja“ autora Dušana Šaponje i Dušana Čavića, koji govori o električaru čije je tijelo razvilo neobično visok otpor električnoj energiji, te je ušao i u Guinessovu knjigu rekorda. „Dragan Wende West Berlin“ priča je o Draganu Wendeu, jednom od centralnih ličnosti berlinskog noćnog i gastarbajterskog života, ispričana iz perspektive njegovog nećaka, u režiji Dragana von Petrovića i Lene Müller. Oba filma imat će svoju dalmatinsku premijeru na festivalu.

Dalmatinske premijere imat će i film njemačkog redatelja Wolframa Hukea „Love Alien“, koji govori o otuđenju karakterističnom za društvo 21. stoljeća i ljubavnim avanturama jednog tridesetogodišnjaka, film „Sutra“ u režiji Andreyja Gryazeva govori o ruskom umjetničkom kolektivu Vojna (rat), te škotski film „Šišanje iza rešetaka“ autora Finlayja Pretsella i Adriana McDowalla koji govori o najopasnijim škotskim zatvorenicima koji svoju novu životnu priliku vide u – šišanju. Posljednja dalmatinska premijera ovogodišnjeg festivala je film The Punk Syndrome“ autora Jukke Kärkkainena i J-P Passija koji govori o punk bendu čiji članovi imaju autizam ili Downov sindrom.

Svoju hrvatsku premijeru imat će film „Another Night on Earth“ redatelja Davida Munoza koji govori o vozačima taksija u Kairu, u širem kontekstu demonstracija na Trgu Tahrir, simbolu arapskog proljeća. Film je osvojio dvije nagrade na uglednom DOK Festivalu u Leipzigu.   

Dvije regionalne premijere dolaze nam iz slavenskih zemalja. Češki film „Novi život obiteljskog albuma“ osobna je priča autora Adama Ol'he koji prati raspad svoje obitelji kroz stari foto-album svog oca. „Exit Point“ poljske redateljice Jagode Szelc govori o pitanju osobne slobode i žrtvovanja na primjeru osobe koja se bavi ekstremnim sportom.

Film „Gangster te voli“ Nebojše Slijepčevića osvojio je nagradu publike na ovogodišnjem ZagrebDoxu  te je ubrzo postao miljenik festivalske publike diljem Hrvatske. Film je komedija o bračnom posredniku koji je prije 25 godina ostavio posao parketara kako bi se posvetio spajanju usamljenih srdaca. Film je prikazan na kanadskom festivalu Hot Docs, te na festivalu u Karlovim Varyma.

U sklopu Retrospektive koju je za ovogodišnje izdanje (ponovno) odabrao Đelo Hadžiselimović bit će predstavljeno pet dokumentarnih filmova domaće produkcije koji su nastali unutar posljednjeg desetljeća. U programu će biti prikazani filmovi „Kralj“ (Dejan Aćimović), „Lastovski fumari“ (Branko Ištvančić), druga epizoda serijala „Kič“ (Nana Šojlev), „Sudbina br.13“ (Irena Škorić) i „Život“ (Matija Vukšić)

Supetarski festival poznat je po svojoj gostoljubivosti i ugodnoj atmosferi, u kojoj podjednako uživa domaće stanovništvo, turisti i gosti festivala, a svoj dolazak već su najavili Dragan von Petrović, Jagoda Szelc Wolfram Huke, Adam Ol'ha (i protagonisti filma), Dejan Aćimović, Nebojša Slijepćević, Kaja Šišmanović Vanja Jambrović i Irena Škorić. Svi autori predstavit će svoje filmove supetarskoj publici u tradicionalnim Q&A  sesijama.

Festival će i ove godine predstaviti raznolik glazbeni program, koji će predstaviti bračke, ali i filmske snage. Nakon festivalskih projekcija, moći ćete uživati u sjajnim partyjima koje će organizirati DJ Kid'Va iz Voi'Sa kolektiva, koji organizira festival urbane glazbe početkom kolovoza, te Batice sa Savice (balkanski dj-vj megatrio u sastavu DJ Sero, VJ Paor i VJ Citizen koji će organizirati već tradicionalnu Feštu Balkaniku s motom „ruke i noge u zrak“ i zaželjeti svim gostima dobrodošlicu u – Europsku uniju. Uz njih, nastupit će i supetarski rock bendovi, sada već kultni rap-raggae-dance duo Kuzma i Shaka Zulu, te Kopito, čija je glazba opisana kao pravi otočki rock. Glazbeni program održat će se u supetarskom klubu Havana.

U sklopu popratnih programa biti će organiziran razgovor s Đelom te radionica Dokumentarna reportaža za sve uzraste koju će voditi Ivana Todorović, srpska redateljica čiji su kratki filmovi prikazivani na festivalima u Berlinu i Cannesu, i Zlatko Zlatković, montažer više televizijskih emisija i filmova koji je radionicu uspješno vodio i prošle godine. Radionica je otvorena za sve uzraste, a broj sudionika je ograničen - stoga se prijavite što prije putem službene Facebook stranice ili putem e-maila supetarsuper@gmail.com.

Za sve goste koji žele biti u samom žarištu festivalske zabave nudi se smještaj u supetarskom kampu. Kamperska ulaznica košta 200 kuna, a u nju je uključen petodnevni  smještaj u kampu za dvije osobe (i šator) te ulaznice za sve festivalske projekcije, koncerte i popratna događanja. Za kamperske ulaznice možete se predbilježiti putem službene Facebook stranice.