Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebački solisti otvaraju Večeri na Griču

Koncertom Zagrebačkih solista, pijanistice Martine Filjak i trubača Vedrana Kocelja u atriju Klovićevih dvora večeras se svečano otvaraju 32. Večeri na Griču.
vrijeme: 05.07.2013.
mjesto: New York & Washington, USA
url: http://davorvrankic.net/

Na programu prvoga koncerta najpoznatijeg zagrebačkog ljetnog festivala bit će izvedena djela Antonia Vivaldija (Koncert u g-molu, RV 157), Charlesa Avisona/Domenica Scarlattija (Concerto grosso br. 3. u d-molu), Srđana Dedića (Concerto grosso) i Dmitrija Šostakoviča (Koncert u c-molu op. 35, za glasovir, trubu i gudače).

Večeri na Griču održavaju se u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb (KDZ), a do 1. kolovoza publici će ponuditi trinaest vrhunskih koncerata u rasponu od klasike, preko jazza i zabavne glazbe do world musica.

Koncerti će se održavati na gornjogradskim prostorima poput atrija Klovićevih dvora ili crkve sv. Katarine, ali i u Tvornici kulture.

Večerašnji izvođači, Zagrebački solisti osnovani su 1953. godine u okviru Radio-televizije Zagreb pod umjetničkim vodstvom glasovitog violončelista Antonija Janigra. Tijekom šest desetljeća pod umjetničkim vodstvom niza koncertnih majstora održali su više od 3.500 koncerata diljem svijeta u najznačajnijim koncertnim dvoranama pritom surađujući s brojnim uglednim solistima. Od jeseni 2011. nastupaju pod umjetničkim vodstvom francuskog violončelista Marca Coppeya.

Pijanistica Martina Filjak glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na bečkom Konzervatoriju te u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Pohađala je i majstorske tečajeve na prestižnoj Glasovirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji. Dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim pijanističkim natjecanjima, a nastupla je u slavnim koncertnim dvoranama poput berlinskoga Konzerthausa, bečkoga Musikvereina, Carnegie Halla i mnogih drugih te surađivala s brojnim svjetskim orkestrima i istaknutim dirigentima.

Vedran Kocelj diplomirao je trubu na Akademiji za glasbo u Ljubljani, a usavršavao se na majstorskim tečajevima J. Wallecea, B. Nilsona i E. Carrola. Sudjelovao je na međunarodnim natjecanjima i bio je član Omladinskog orkestra Gustav Mahler. Prvi je trubač Simfonijskog orkestra HRT, a surađuje s brojnim hrvatskim ansamblima i orkestrima pod ravnanjem istaknutih domaćih i inozemnih dirigenata. Repertoar mu obuhvaća širok niz djela među kojima su neki od najzahtjevnijih koncerata za ovaj instrument i poznat je kao promicatelj glazbe hrvatskih autora. (Hina)