Preskočite na glavni sadržaj

Ljetna škola dizajna interakcija - UrbanIxD: Dizajniranje interakcija u umreženom gradu

U organizaciji Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije, u sklopu UrbanIxD europskog projekta,  od 24. kolovoza do 1. rujna, u Splitu se održava međunarodna ljetna škola dizajna interakcija UrbanIxD – Dizajniranje interakcija u umreženom gradu.
vrijeme: 24.08.2013.
mjesto: Umag, Croatia
url: http://www.adriamc.com/
Ova međunarodna škola sadržavati će niz interdisciplinarnih radionica, koje će se temeljiti na konceptu, tradiciji i iskustvu 'Interakcija', radionica iz područja dizajna interakcija koje se od 2004. godine održavaju na Umjetničkoj akademiji.

Sudionici i sudionice škole, njih četrdeset (40), odabrani su između više od 200 prijavljenih. Radi se o studentima (posebno master i doktorskih studija), istraživačima te praktikantima do pet godina radnog  iskustva iz područja dizajna općenito, dizajna interakcija, arhitekture, urbanizma, novomedijske umjetnosti, ICT, računarstva, sociologije, psihologije, antropologije i ostalih povezanih disciplina, iz Europe i svijeta.

Radionice će voditi priznati međunarodni stručnjaci iz područja dizajna i arhitekture, uz pomoć lokanih asistenata. U sklopu ljetne škole nekolicina priznatih stručnjaka iz ovog područja održati će predavanja, te će  i savjetodavni odbor UrbanIxD projekta održati mini simpozij. Na kraju škole, radovi osmišljeni te realizirani na radionicama biti će prezentirani građanima Splita u obliku javne prezentacije i izložbe. Planirano je da radovi nastali na ovoj ljetnoj školi budu temelj buduće putujuće UrbanIxD izložbe.

Imena koja se očekuju u Splitu: Andrew Shoben, osnivač jednog od najaktivnijih britanskih umjetničkih kolektiva, Grayworld; Nicolas Nova, voditelj Lift konferencije koja se bavi digitalnom kulturom i inovacijama; Gianluca Zaffiro, savjetnik za strateško planiranje Telecom Italije; Duncan Wilson, voditelj Intelovog centra za istraživanje umreženih gradova; Martin Brynskov, voditelj Bienala medijske arhitekture u Aarhusu te Carlos J. Gomez de Llarena, medijski arhitekt i dobitnik nagrade na Ars Electronica festivalu 2003. godine. Više o svim gostima na web stranicama ljetne škole (http://www.urbanixdsummerschool.eu).

UrbanIxD je dvogodišnji europski projekt koordinacijskih aktivnosti (FP7) koji će tijekom svog trajanja formirati multidisciplinarnu istraživačku zajednicu koja će djelovati u kontekstu ovakvog tehnološki proširenog okoliša s posebnim fokusom na ljudske aktivnosti, iskustva i ponašanja koja se događaju unutar njih (kroz dizajn interakcija). Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu jedan je od četiri europske institucije koje sudjeluju u ovom projektu uz Sveučilište Napier u Edinburghu, Sveučiliste u Aarhusu i Telecom Italia.