izložba

Izložba Borisa Berca u salonu Izidor Kršnjavi


vrijeme: 07.03.2012. - 22.03.2012.19,00
mjesto: Zagreb; Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Trg maršala Tita 10

Izložba fotografija 'Svjetlo šume' Borisa Berca otvara se u srijedu, 7. ožujka, u 19 sati, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Izložba ostaje otvorena do 22. ožujka.

Riječ je o nastavku ciklusa nastalog, kako kaže autor, u prošlom stoljeću, a svojevrsna posebnost izloženih fotografija je što su analogne i ručno povećane. Izložit će se pedesetak fotografija u boji, formata 50x60cm, nastalih između 2005. i 2010.

'Unatoč slikarskom osjećanju boje i svjetla te zanatskoj besprijekornosti, Borisove 'Šume' otele su se primarnom interesu za medij fotografije, fotografskom znanju kao i bilo kakvoj estetskoj reprodukciji stvarnosti', ističe u predgovoru kataloga povjesničarka umjetnosti Anita Zlomislić.

Umjesto izdvojenog stabla ili cvijeta, pojavila se cjelina koja je sadržavala čitav kozmos pojava, trava, grančica, list, zemlja, stablo, a slika više nije razbijala, već odražavala jedinstvo tog svijeta. Njegova je kamera postajala svjedok i šuma se sama odražavala u objektivu, dodaje se.

Boris Berc (Zagreb, 1960.) profesionalnom fotografijom počeo se baviti za vrijeme studija. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnosti od 1987. godine, a ULUPUH-a od 1994. Djeluje kao samostalni fotograf i bavi se reklamnom i umjetničkom fotografijom. Dosad je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je priznanja za likovnost na izložbi 'Hrvatska fotografija' 1995.
(Hina)

(M.K., 07.03.2012)