Preskočite na glavni sadržaj

Ambijentalna rehabilitacija povijesnog prostora Vodenih vrata

Agencija za obnovu osječke Tvrđe 2010. godine započela je arheološko istraživanje i obnovu prostorne i povijesne cjeline Vodena vrata. Rezultati opsežnih radova na sanaciji, uređenju i revitalizaciji očuvanog dijela gradskih bedema Tvrđe predstavljeni su jučer u Arheološkom muzeju u Osijeku.
vrijeme: 27.06.2013.
mjesto: Osijek; Arheološki muzej, Trg Sv. Trojstva 2
url: http://arheoloskimuzejosijek.hr
Valerija Vuković Kondža, v. d. ravnateljice Agencije, kaže kako je istražnim radovima, koji su u povodu 300. godišnjice gradnje Vodenih vrata pokrenuti 2010. godine, posebna pozornost skrenuta na povijesnu, ali i ambijentalnu i urbanističku vrijednost pretprostora neposredno ispred Vodenih vrata.

'Rezultati arheoloških istraživanja potaknuli su nas na daljnje korake, a cilj je projekta obnova i revitalizacija same Tvrđe, odnosno Vodenih vrata. Osim ambijentalne i spomeničke obnove povijesnog prostora predulaza u barokni grad – tvrđavu, projekt obnove lunete istovremeno predstavlja i optimalno tehničko rješenje za odvodnju oborinskih voda te prezentaciju središnjeg dijela zidina u njihovoj izvornoj visini', rekla je Velerija Vuković Kondža.

Dotadašnji urbanistički pasivan prostor pred Vodenim vratima ovim se projektom iznova aktivira u suvremenoj funkciji kao ambijentalno odmorište, i to upravo na mjestu koje danas najizrazitije istovremeno iskazuje i tvrđavski (vojni) i civilni karakter povijesne jezgre grada Osijeka.'
I. Mihaljević

Izvor: www.glas-slavonije.hr