Preskočite na glavni sadržaj

Nova tribina HDP-a: Oprez, radovi u kulturi

Hrvatsko društva pisaca organizira novi blok tribina pod nazivom 'Oprez, radovi u kulturi', čiji je voditelj Robert Perišić. Tribina će reaktualizirati djelovanje inicijative 'Pravo na profesiju' koja se bavi poboljšavanjem položaja pisaca i pisanja u Hrvatskoj. Prva tribina najavljena je u srijedu, 26. lipnja, u 20,30 sati, u Booksi.
vrijeme: 26.06.2013. 20,30
mjesto: Šibenik
url: http://www.terraneofestival.com/
Tema prve tribine je minimalni honorar tj. zahtjev 'Prava na profesiju' da se utvrdi minimalni honorar za knjigu. Sudjeluju: Robert Perišić, Zoran Ferić, Miloš Đurđević i Ana Brnardić.
 
Zahtjev se odnosi na knjige koje su sufinancirane javnim sredstvima (Ministarstvo kulture, gradski ili županijski odjeli za kulturu...) te, dakle, nisu tek proizvod poduzetničkog ulagačkog rizika nego, prije svega, javnog ulaganja u kulturu. Budući da je riječ o javnom novcu posve je nelogično da se njegova raspodjela prepušta privatnim dogovorima nakladnika i pisca (koji je ostavljen bez ikakvog zaštitnog uporišta).

Minimalni honorar treba promatrati u kontekstu instituta minimalne plaće kao donje točke cijene rada (premda se ovdje ne radi o plaći nego o jednokratnom plaćanju za djelo/rad – situacija je usporediva). Smatramo da javne institucije, s javnim novcem, ne smiju stvarati situaciju u kojoj se rad pisca obescjenjuje i gdje se ne zna donja granica cijene rada, što je najpogodnija situacija za eksploataciju pa čak i besplatni rad. Poznato da je da se u Hrvatskoj i privatnici moraju pridržavati instituta minimalne plaće, a nekmoli država i javne institucije. U književnom sektoru imamo, pak, situaciju da se javna (državna, gradska itd.) sredstva plasiraju na način da se ne štiti minimalna cijena umjetničkog rada niti je ona uopće propisana. Stoga u sustav potpore knjizi treba uvesti institut obaveznog minimalnog honorara.