izložba

Gjutorak / izložba stripova


vrijeme: 06.03.2012. 22,00
mjesto: Zagreb; Gjuro 2, Medveščak 2

U utorak, 6. ožujka, od 22 sata, u prostoru kluba Gjure2, u sklopu programa Gjutorak, održat će se izložba stripova na kojoj se predstavljaju Igor Kordej, Dubravko Mataković, Esad Tomisav Ribić, Davor Šunk, Miro Župa, Sara Divjak, Paula Konjušić, Leona Kadijević, Ivana Pipa, Maja Duvnjak i Komikaze.

Na izložbi junaci nekih od najpoznatijih hrvatskih stip umjetnika ukrstiti će snage u boju sa onima proizašlih iz pera mladih nada strip scene, studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a sve to začinit će neobičan izraz predstavnika najpoznatije mreže alternativnog stripa Komikaza. 

Igor Kordej, živa je legenda strip scene bivše Jugoslavije, član Novog Kvadrata i jedan od najboljih domaćih crtača stripa svih vremena. Poznat je po stripovima Stranac, Zvijezde, Metro i posebno Vam, radi za strane izdavače crtajući Tarzana, Star Trek: The Next Generation, za Marvel radi na cijelom nizu junaka kao što su Black Widow, Cablea i Soldier X, X-Treme X-Men i New X-Men, a u novije vrijeme crta nekoliko serijala kao što su Tajna povijest, Imperija, Taras Buljba, Srce bitaka i Keltos.  Originali njegovih ilustracija i stripova nalaze se u privatnim i javnim kolekcijama po cijelom svijetu, od Washington Library of Kongress, do ureda Georgea Lucasa. 

Dubravko Mataković, strip crtač i glazbenik, najbolje je poznat po svojim gratesinim stripovima koje objavljuje od 1980-ih godina. Dobitnik je više nagrada. Prema motivima iz Matakovićevih stripova u vinkovačkom je kazalištu 2007. napravljena predstava 'Iz Kabula s ljubavlju'.  Radi i kao ilustrator te pjevač rock-grupe Septica.

Esad Tomislav Ribić,  još je jedna legenda hrvatskoga stripa, poznat po svojim slikanim stripovima kao što su fantasy-realistični Loki i Silver Surfer koji u čitača potiču osjećaj jedne druge junačkije stvarnosti, te ilustracijama za naslovne stranice raznoraznih izdanja. Epski Loki, samo je vrhunac Esadove produkcije kojemu su prethodile godine rada na projektima više i manje uspješnim, lošim, dobrim i zlim!

Davor Šunk, likovno izražavanje dostiže vrhunac u strip klubu 85, realizirao je više multimedijskih projekata: video, kazališnih scenografija, te organiza strip festival Framafu.
Čast mladih heroina stripa branit će junaci Sare Divjak, Paule Konjušić, Leone Kadijević, Ivane Pipal te Maje Duvnjak.

Komikaze, mreža za širenje strip aktivnosti na World Wide Webu, elektronsku i tiskovnu distribuciju stripova, te povezivanje strip aktivista balkanske regije i Europe pružit će nam drugačiji pogled na stvarnost. Program Komikaza, u kontekstu skupne akcije za organizaciju nenaoružanog otpora protiv progresivne globalizacije i porastu umjetničke produkcije, predstava slobodno i altruistično djelovanje umjetnika iz različitih geo-strateških područja, koje povezuje neovisan i beskompromisan stav prema postojećim umjetničkim praksama, nazvan alternativnim.
 
U glazbenom dijelu programa najavljen je indie rock. Uz gitarske tonove indie rock glazbe za cupkanje i plesanje zaduženi su Žur, dvoje zanesenjaka koji žele stvoriti atmosferu najboljih kućnih tuluma, koji će vam reći će da se radi mahom o indie popu, ali žanrove vole miješati bez predrasuda (Pavement, The Strokes, Belle & Sebastian, The National...), Dj-ica Kosa, glazbena urednica i voditeljica na radiu 101 i pjevačica sa dugogodišnjom karijerom (Arcade Fire, Oh Land, Veto, SBTRKT, Lamb...) te Dj-ica Stephanie, voditeljica na radiu 808 (White Stripes, Queens of the Stone Age, Arctic Monkeys, Nirvana...)

(M.K., 05.03.2012)