Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Takeshi Moro-a u Galeriji AŽ

U Galeriji AŽ, Atelieri Žitnjak, u petak, 21. lipnja, u 19 sati, otvara se izložba Takeshi Moro-a 'Conundrum', koja ostaje otvorena do 30. lipnja. Na samom otvorenju, u 20 sati, autor će izvesti performans pod nazivpom 'Silence!'.
vrijeme: 21.06.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija AŽ, Atelieri Žitnjak, Žitnjak 53
url: http://www.a-z.hr
Takeshi Moro po vokaciji je fotograf,a često se izražava i u mediju performansa. Izložba 'Conundrum' izbor je iz serije fotografije koje je autor snimao tijekom posljednjih godina. Fotografije sa motivima pejzaža ili ljudske figure u neobičnoj relaciji sa pejzažom, nastale su u Južnoj Koreji, Islandu, Finskoj, Chicagu i na mnogim drugim mjestima diljem svijeta. Naslov izložbe sugerira način na koji Takeshi vidi prizore svijeta koje snima; začudnost prizora na njima funkcionira kao postavljeno pitanje, bez potrebe za odgovorom.


Performans 'Silence!' zajednički je događaj objeda, u širem smislu temeljen na tradiciji Zen prakse. Moro će pripremiti tradicionalno japansko vegetarijansko jelo. Tijekom jela, sudionici su zamoljeni da podijele, pojedu i završe obrok u tišini. Potpuna tišina tokom obroka potiče sudionike da cijene dijeljenje, hranu i sklad. Nakon performansa, održat će se kraći razgovor s autorom o utjecaja zen budizma na tradicionalnu japansku kuhinju.

Upute za performans:
-2 grupe po 4 osobe objeduju u tišini
- ne raditi buku s priborom
- ne raditi buku prilikom jela
- isključiti mobitele
- obrok treba završiti za 15 min
 
Takeshi Moro rođen je u Tokiju, odrastao u Velikoj Britaniji i trenutno živi i radi San Franciscu. Moro je studirao fotografiju na Rhode Island School of Design i predaje B. A. iz vizualnih umjetnosti na Brown University. Završio je M. F. A. na Art Insitute u Chicagu. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim izložbama, uključujući samostalnu izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti u Chicagu. Sudjelovao je na rezidencijalnim boravcima u Finskoj, Južnoj Koreji, Islandu i Njemačkoj. Morovi radovi dio su stalne zbirke u Muzeju suvremene fotografije u Čikagu, kao i u raznim privatnim zbirkama. Trenutno je asistent profesor na umjetničkoj i povijesno-umjetničkoj katedri na Santa Clara University u Kaliforniji.