Preskočite na glavni sadržaj

Brazilski film dobitnik Grand Prixa na Tabor film festivalu

Brazilski kratkometražni film 'Ljubavni odvod', redatelja Augusta Canania, dobio je Grand Prix na 11. Tabor film festivalu, međunarodnom festivalu kratkometražnog filma, koji je završio 16. lipnja, u dvorcu Veliki Tabor.
vrijeme: 13.06.2013.
mjesto: Veliki Tabor
url: http://taborfilmfestival.com
Žiri u kojemu su bili direktor Interfilm Berlina Heinz Hermanns, redatelj i producent Damir Čučić te talijanski umjetnik i predavač povijesti animacije na Akademiji likovnih umjetnosti u Palermu Andrea Martignoni, nagradu je dodijelio brazilskom filmu uz objašnjenje da je glavni glumac vjerno prenio intenzivnu atmosferu neuobičajene ljubavne veze, posebno pohvalivši odličnu povezanost zvuka, glazbe i savršen tajming te sjajnu montažu.

Najboljim igranim filmom proglašen je britanski film 'Muškarci na burzi' u kojemu je redatelj Gabriel Gauchet dvaput ispričao istu priču iz različitih perspektiva. Žiri je ocijenio da to nije umanjilo dramaturšku napetost, što je bilo dovoljno za dodjelu nagrade u toj kategoriji.

Najbolji eksperimentalni film je belgijsko-malezijska koprodukcija 'Semalu' Jimmyja Hendrickxa, dok je u kategoriji najboljeg animiranog filma nagradu odnio još jedan film iz Velike Britanije – 'Pub' Josepha Piercea.
 
O najboljim kratkometražnim filmovima u domaćoj konkurenciji odlučivali su scenaristkinja i redateljica Barbara Vekarić, koordinatorica Glasgow Short Film Festivala Morvern Cunningham te voditeljica projekta EuroShortFilm FestivalNetwork Giuliana Sana iz Italije.
 
Najboljim filmom proglašen je film Igora Mirkovića 'Balavica', a osim glavne nagrade domaći žiri dodijelio je i posebnu pohvalu filmu 'Mucica' Alda Tardozzija.
 
Nagradu publike dobio je animirani film 'Bla', redateljice Martine Meštrović.
 
Ovogodišnji Tabor film festival predstavio je publici 45 filmova u međunarodnoj i 29 u domaćoj konkurenciji.
 
Direktor Nenad Borovčak zadovoljan je ovogodišnjim Festivalom te ističe da se publika u velikom broju vratila, pogotovo u dane vikenda. Takav posjet, kako je rekao, priželjkuje ubuduće i u ostale dane Festivala. Borovčak je naglasio i visoku kvalitetu filmova u konkurenciji što govori o prepoznatljivosti Tabor film festivala van granica Hrvatske.
 
Osim filmova u konkurenciji na festivalu su predstavljene i talijanska, škotska, ciparska i turska filmska produkcija, a predstavljen je i program Europske filmske akademije pod nazivom 'Kratko je važno', kao i projekt EuroShortNetwork koji povezuje filmske festivale i promovira mlade filmske redatelje.
(Hina)