predstavljanje

Branka Valentić: Dnevnik jedne mame


vrijeme: 14.06.2004. - 14.06.2004.20 sati
mjesto: Zagreb, Kulturni centar Centra Kaptol, Nova Ves 11
organizator: Hena com

U ponedjeljak 14. lipnja o.g. s početkom u 20 sati, u Kulturnom centru Centra Kaptol, bit će predstavljena knjiga Branke Valentić: Dnevnik jedne mame, u izdanju Hena coma.

Sudjeluju:
Julijana Matanović
Daniela Trbović-Vlajki
Davor Gobac
Ksenija Marinković-Ugrina
Branka Valentić, autorica  
Ervin Jahić, urednik

O autorici…
Branka Gabriela Valentić rođena je 1968. u Bruchsalu, odrasla u Splitu, a živi u Zagrebu. Radi kao novinarka u Vjesniku. Teško se nosi s djecom, mužem, kilogramima i kreditima. Nema slobodnog vremena, ni hobija.

O knjizi…
(...) Djeca nas drže u formi, pomlađuju. Mlađa i Starija glavni su likovi knjige Branke Valentić, njezine muze. Ona je njihovo kromosomsko ishodište, emocionalno utočište, njihova igrom slučaja dosuđena majka koju pomno motre, kontroliraju i nemilosrdno korigiraju. Nju se muze. A patnja je kreativno poticajna. Zavidim joj koliko je još literarnih nadahnuća pred njom. (...) Kad čitam Branku, onda je to zabavno, duhovito, zanimljivo i pametno. I mogu se poistovjetiti, razumjeti i od srca nasmijati. Dnevnik jedne mame zbirka je crtica, minijatura, a baš male stvari život čine ljepšim.
Daniela Trbović-Vlajki

Branka Valentić bez namještanja i fake motivike, afektivnim jezikom koji podiže temperaturu, vedro ogovara roditeljsku zbilju, prije svega pišući o njezinu naličju. Žensko pismo s i bez navodnika njenom pojavom dobiva dobrodošlu prinovu, rasterećenu od domaće društvene tmine i visokoparnih ezistencijalija, solidno humornu i s ambicijom da nas, demontirajući smrtnoozbiljnu zgradu roditeljstva, osupne vedrinom.
Ervin Jahić