Preskočite na glavni sadržaj

antiAtlas – poziv umjetnicima i znanstvenicima

Transdisciplinarni projekt antiAtlas, koji uključuje niz događanja, poziva sve zainteresirane da se do 30. lipnja 2013. prijave za sudjelovanje na izložbi na temu umjetnosti i znanosti, koja se održava od 13. prosinca 2013. do 1. ožujka 2014. godine, u La Compagnie u Marseillesu, Francuska.
vrijeme: 13.12.2013.
prijava: 30.06.2013
mjesto: Italy, France
url: http://www.antiatlas.net
Zaobilazeći kartografiju, na raskrižju istraživanja i umjetnosti, antiAtlas nudi novi pristup mutacijama granica i načinima kako ih pojedinci doživljavaju u 21. stoljeću. antiAtlas je rezultat transdisciplinarnog istraživačkog projekta kojeg je pokrenuo IMéRA (Institut Méditerranéen de Recherches Avancées – Mediterranean Institute of Advanced Research) na temu mutacija suvremenih teritorijalnih konfiguracija (2011. – 2013.), koji čini jedan korak velike međunarodne izložbe u Marseille-Provence 2013., koju podržava FRAC (Regional Fund for Contemporary Art). Cilj antiAtlasa je dekategorizacija polja znanja, kroz zbližavanje umjetnika, znanstvenika na polju humanistike, tvrdih znanstvenika i stručnjaka.

antiAtlas se bazira na 5 različitih elemenata:
- međunarodni simpozij otvoren za znanstvenike, institucionalne aktere i široku publiku, a održava se u Maison Méditerranéenne des Sciences de l’Homme in Aix en Provence, od 30. rujna do 2. listopada 2013.
- prva izložba umjetnosti i znanosti u Musée des Tapisseries in Aix en Provence, od 1. listopada do 3. studenog 2013.
- druga izložba umjetnosti i znanosti u La Compagnie u Marseillesu, od 13. prosinca 2013. do 1. ožujka 2014.
- umjetnička i znanstvena Internet stranica koja će upotpuniti i obnoviti rad predstavljen kroz istraživački program i dvije izložbe;
- tiskano izdanje (zima 2014.).

Znanstveni i umjetnički odbor čine:
- Cédric Parizot (koordinator istraživačkog programa, IMéRA, IREMAM, CNRS, Aix Marseille University);
- Jean Cristofol (ESAA, Aix en Provence);
- Anne Laure Amilhat Szary (University Joseph Fourier, Grenoble);
- Nicola Mai (London Metropolitan University, London; IMéRA);
- Antoine Vion (sociolog, LEST, Aix Marseille University);
- Paul Emmanuel Odin (likovni kritičar, La compagnie).

Kustosica: Isabelle Arvers.

Poziv za sudjelovanje nastoji odabrati originalne produkcije za izložbu koja će se održati u La Compagnie u Marseillesu, od 13. prosinca 2013. do 1. ožujka 2014. Zbog transdisciplinarnog karaktera, antiAtlas granica omogućuje višestruke razine uključivanja i sudjelovanja. Posjetitelji će koristiti niz transmedijskih aplikacija unutar prostora označenog s interaktivnim skulpturama, instalacijama i video radovima. Razigrana izložba potaknut će publiku na interakciju s robotima, dronovima i video igricama.

Kustos i znanstveni i umjetnički odbor traže različite umjetničke prijedloge (net art, fotografija, video, svjedočanstva, dokumentarci, video igrice…) koji pokazuju različite načine doživljavanja granica. Dobrodošli su projekti migranata, stručnjaka i umjetnika, kako bi se doprinijelo pripremi rezolutno participatorske izložbe.

Prijedloge selektira stručni žiri kojeg čine:
- Isabelle Arvers (kustosica specijalizirana za net art);
- Cédric Parizot (antropolog, koordinator istraživačkog programa antiAtlas, IMéRA, IREMAM, CNRS, Aix Marseille University);
- Jean Cristofol (filozof, ESAA, Aix en Provence);
- Anne Laure Amilhat Szary (University Joseph Fourier, Grenoble);
- Joana Moll (umjetnica);
- Paul Emmanuel Odin (likovni kritičar, La compagnie).
- Nicola Mai (London Metropolitan University, London; IMéRA);
- Antoine Vion (sociolog, LEST, Aix Marseille University).

Više