Preskočite na glavni sadržaj

Postmedijski film ili taktike performansa Tomislava Gotovca

U Radničkoj galeriji u Zagrebu, u petak, 14. lipnja, u 18 sati, estetičar i teoretičar umjetnosti Miško Šuvaković održat će predavanje na temu 'Postmedijski film ili taktike performansa Tomislava Gotovca'. Ulaz je slobodan.
vrijeme: 14.06.2013. 18,00
mjesto: Zagreb; radnička galerija, Radnička cesta 22, Zagreb
Na predavanju će biti riječi o statusu i ulozi postmedijskog umjetničkog rada na primjeru  performerske prakse Tomislava Gotovca kao oblika postmedijskog umjetničkog djelovanja. Predavač će ukazati na putove kojima je Gotovac napustio eksperimentalni film kao medijsku umjetnost i ušao u polje performansa kao postmedijske umjetnosti. Pri tome je važno ukazati na Gotovčevu bitnu intenciju da performans kao i sve druge oblike umjetničkog djelovanja doživljava i imenuje filmom (često se citira Gotovčeva izjava 'Sve je to movie'). Na tom odnosu napuštenog medija i prenesene medijske metafore u postmedijsku praksu  je izgrađena složena umjetnička praksa kojom je Gotovac obilježio kraj 20. stoljeća.

Miško Šuvaković je doktorirao je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 1993. godine. Profesor je 'Primjenjene estetike' na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Predaje 'Teoriju umjetnosti' na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Drži seminare 'Historija moderne umjetnosti i dizajna' i ' Umjetnički diskurs istraživanja', na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Bio je član konceptualističke Grupe 143 (1975-80.) i neformalne teorijske zajednice 'Zajednica za istraživanje prostora' (1982-89.). Surađuje sa je teorijskom paltformom  'Teorija koja hoda' (od 2000).   Blizak je umjetničkoj platformi 'Provisional SALTA Ensmeble' (od 2010). Surađivao je na uređivanju časopisa 'Katalog 143' (Beograd, 1976-1978), 'Mentalni prostor' (Beograd, 1982-87), 'TransKatalog' (Novi Sad, 1995-1998), 'Teorija koja hoda' (Beograd, od 2001), 'AM Časopis za studije umetnosti i medija' (Beograd, od 2012). Objavio je 41  knjigu na srpskom, hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku od 1989. godine do danas.