Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje monografije 'Damir Mataušić' i okrugli stol o medaljerstvu i maloj plastici

U sklopu XI. Memorijala Ive Kerdića, triennala hrvatskog medaljerstva i male plastike, u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku, u četvrtak, 6. lipnja, u 19 sati, održava se predstavljanje monografije 'Damir Mataušić', autora dr. sc. Bogdana Mesingera. Okrugli stol na temu medaljerstva i male plastike najavljen je u petak, 7. lipnja,u 12 sati, uz sudjelovanje dr. sc. Bogdana Mesingera i akad. kipara Damira Mataušića.
vrijeme: 06.06.2013.
mjesto: Osijek; Galerija likovnih umjetnosti, Europska avenija 9
url: http://www.gluo.hr
Akademski kipar i medaljer Damir Mataušić javio se na hrvatskoj kulturnoumjetničkoj sceni početkom zadnje četvrtine XX. stoljeća. Već prvim, osobito medaljerskim radovima izdvojio se kao autor ne samo rijetkoga talenta koji stvara osobnu umjetničku poetiku nego i kao stvaratelj koji stvara programski, oblikujući cijele vrijednosne sustave simbola. Iskazalo se to već Dekanskim lancem Akademije likovnih umjetnosti koji stvara 1974. kao svoj diplomski rad – kojim se i danas Akademija predstavlja u svečanim prigodama. Gotovo istodobno svojom stajaćicom Stablo mladosti iz 1978. označava polimorfni raspon svojega budućeg stvaranja. Ono se razvijalo od medalja preko skulpturalnih spomenica prema maloj plastici. Tehnike lijevanja, kovanja i graviranja obogaćuje poetičnim inkrustracijama, novim materijalom i novim patiniranjem. Izvanredna erudicija i poetičan izraz izdvajaju ga kao medaljera predodređenoga za dugoročne projekte koji će obilježiti novu kulturnu epohu.

Monografija o Damiru Mataušiću donosi vrhunske fotografije većine autorova opusa, kako skulpturalnoga tako i medaljerskoga i novčarskoga. Poetičan tekst Bogdana Mesingera o autoru i njegovu djelu nastoji dočarati tajne stvaralačkog nadahnuća i ishodišta autorovih djela. Knjiga također sadrži i tekst Nedjeljka Pintarića o sakralnim motivima u umjetnikovu stvaralaštvu, sažetak i životopis na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, opširnu bibliografiju te popis radova i izložaba.