Preskočite na glavni sadržaj

Šezdeset filmova na 6. festivalu mediteranskog filma u Splitu

Na šestom Festivalu mediteranskog filma Split (FMFS) od 8. do 15. lipnja bit će prikazano 60 filmova od kojih 11 dugometražnih i 14 kratkometražnih, najavio je na konferenciji za novinare direktor festivala Alen Munitić.
vrijeme: 08.06.2013.
mjesto: Split
url: http://fmfs.hr/

"U konkurenciji će biti prikazan i dugometražni hrvatski film 'Gangster te voli', lokalna dalmatinska priča redatelja Nebojše Sljepčevića, koji je na nedavnom ZagrebDoxu dobio nagradu publike", rekao je Munitić.

Istaknuo je da će na festivalu u konkurenciji dugometražnih filmova biti prikazan i španjolski film "Snjeguljica". Riječ je o drami Pabla Bergera koja je u Španjolskoj osvojila nagradu Goya u deset kategorija, uključujući i one za najbolji film i scenarij.

Na ovogodišnji FMFS stiže i izraelska "Obećana nevjesta" debitantski film scenaristice i redateljice Rame Bursthein, "Velika noć" koja je u Cannesu osvojila posebnu nagradu žirija te "Uspavana ljepotica", poznatog talijanskog redatelja Marca Bellocchija, koji je za taj film dobio posebno priznanje na Veneciji. Na programu je i "Putovanje s Moliereom", novi film Philippea Le Guaya, redatelja popularnog filma "Žene sa šestog kata" s poznatom glumačkom postavom u kojoj su Fabrice Luchini, Lambert Wilson i Maya Sansa, ali i novi film francuske redateljice Valerie Donzelli, vesela i zabavna komedija "Ruka u ruci", rekao je Munitić.

Dodao je kako se među dugometražnim filmovima nalaze i turski film "Čistilište", španjolski hibrid dokumentarca i fikcije "Pošast", zatim "Tuđi svijet" koji je dobio nagradu za mir na ovogodišnjem Berlinalu, ali i "Vječni povratak Antonisa Paraskevasa" prikazan na berlinskom Forumu, debitantski film Eline Psykou koja će ga osobno predstaviti u Splitu, najavio je Munitić.

Ove će se godine projekcije filmova održavati u splitskoj Kinoteci, ali i u otvorenom kinu Bačvice. Kao i prošle godine, najavio je Munitić, večer uoči početka festivala na plaži Bačvice bit će organizirana besplatna projekcija dugometražnog filma "Danak s anđelima" britanskog redatelja Kena Loacha.

U sklopu ovogodišnjega FMFS-a održat će se nekoliko radionica, a predstavit će se dva filmska festivala - Kratkofil Plus iz Banje Luke i Cinema City iz Novog Sada.

Munitić je dodao da će i ove, kao i prošle godine, festivalski filmovi tijekom ljeta biti prikazani u petnaestak gradova i mjesta diljem Dalmacije u sklopu projekta nazvanog "Kino Mediteran". (Hina)