Preskočite na glavni sadržaj

Momčilo Golub u galeriji Academia Moderna

U četvrtak, 23. svibnja,u 20 sati, u galeriji Academia Moderna, otvara se samostalna izložba splitskog umjetnika Momčila Goluba  pod nazivom 'Instalacije i lirika'.
vrijeme: 23.05.2013. 20,00
mjesto: Dortmund, Germany
url: http://www.theaterdo.de/
Izložba Instalacije i lirika sastoji se od tri serije radova: Studija draperije, Objekata i Lirike.

'Studije draperije' je  riječima autora 'studija virtualnih / reprezentacijskih / dokumentarnih / fenomenoloških, teksturalnih i tekstualnih, kulturoloških, te narativnih aspekata slikarskog umjetničkog djela, kao i načina na koji se isti ti odnosi prevode u realan, konkretan, materijalan i u punom smislu senzoran / senzualan kontekst.

Svaki rad sastoji se od dva ključna elementa – pažljivo odabranog tekstila, koji još nije postao upotrebnim odjevnim predmetom, te reprodukcije historijskog, najčešće poznatog, slikarskog umjetničkog djela na osnovu kojeg je odabrano, odnosno kupljeno. Materijalu je jasno navedeno porijeklo - putem računa koji dokumentira kupnju predmeta, vješalice, ili pakiranja koje služi njegovom izlaganju ili odlaganju.' Objekti su raznorodne naravi, i neki od njih rezultat su druženja s knjigama, a serija nazvana 'Lirika', autoru iznimno važna, izbor je, osobna antologija, lirskih pjesama koja je reproducirana ili prevedena u trodimenzionalne objekte kojim Golub materijalizira svoje čitateljsko iskustvo i sugerira pjesnicima da poeziju izlažu u likovnom i trodimenzionalnom obliku objekta, u galeriji.

Momčilo Golub je rođen 1949. godine, a diplomirao na Likovnoj akademiji u Beogradu 1974. i magistrirao grafičkom odjelu 1976. Kao stipendist francuske vlade specijalizirao je slikarstvo na 'Ecole des Beaux-Art de Paris'. 1991.- 1992. studijski boravi u 'La Cité internationale des Arts' u ateljeu francuskog Ministarstva kulture.Započevši kao grafičar, Golub je tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća predstavljao prvo postkonceptualne, a kasnije i rane postmodernističke umjetničke tokove u umjetnosti. Početkom 90-ih se povlači sa likovne scene i s nje izbiva više od dva desetljeća, do nedavnog povratka prošle, i samostalne izložbe u Splitu u travnju ove godine. Bio je nagrađivan: 1974. 'Kunova' nagrada za grafiku; 1983. Nagrada za fundacije 'Ladislav Ribnikar'; 1983. Prva nagrada na izložbi novije jugoslavenske umjetnosti u New Yorku-Equitable gallery i 1984. Nagrada za instalaciju na Dubrovačkom salonu.