Preskočite na glavni sadržaj

Duba Sambolec / Situation report No.3

U Galeriji PM i Galeriji Bačva, u srijedu, 22. svibnja, u 20 sati, otvara se izložba slovenske umjetnice Dube Sambolec pod nazivom 'Situation report No.3'. Izložba ostaje otvorena do 2. lipnja.
vrijeme: 22.05.2013. 20,00
mjesto: Zagreb; HDLU, Trg žrtava fašizma bb
url: http://www.hdlu.hr
O čemu nas Duba Sambolec izvještava? Isprva se naslov čini kao da je riječ o prikazu radova koji su nastali unazad nekoliko posljednjih godina no takvo objašnjenje nije dovoljno za umjetnicu kakva je Sambolec. Kroz skulpture, objekte, crteže, digitalne printeve, video radove, printane transparente i slikane objekte Duba Sambolec upoznaje nas s angažiranim, auto-reflektivnim i poetskim 'izvještajima' o svom vlastitom životu, o nedavnoj povijesti u Regiji i o turbulentnim vremenima i pasivnom društvu u kojem trenutno živimo.

Ako s jedne strane izloženi radovi progovaraju o potrebi za kritičkim odgovorom na trenutačnu društvenu, ekonomsku i političku situaciju jednako kao i o umjetničinim preispitivanjima vlastitog identiteta koji oscilira između različitih sidrišta (rod, kulturni prostor, umjetnost…), s druge strane oni svjedoče zanimanje i gotovo fizičku potrebu umjetnice da istraži različite materijale i njihov umjetnički i semantički jezik. No, iznad svega radovi Dube Sambolec odražavaju određeno povjerenje u moć i potrebu za umjetnošću, više nego priklanjanje pojednostavljenoj podložnosti društvenoj koristi, stoga ona ostaje vjerna svom vlastitom jeziku.
 
Situation No.3 treće je i posljednje izdanje ove izložbe, koja je bila izlagana u 2012. godini, najprije u Galeriji Škuc u Ljubljani, a nakon toga u Centru za suvremenu umjetnost u Celju.
 
Duba Sambolec (1949.) od 1992. do 2007. godine radila je kao profesorica Likovne umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti u Trondheimu (Norveška), a od 2008. do 2012. godine na Nacionalnoj akademiji likovnih umjetnosti u Oslu. Izlagala je na brojnim samostalnim izložbama te je sudjelovala i na brojnim skupnim izložbama, među kojima su i Aperto / Venecijansko bijenale (1988.) i Sao Paulo Bijenale (1985.). Dobitnica je The Pollock-Krasner i Adolph and Esther Gottlieb Foundation pojedinačne potpore, NY, U.S.A.