Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Vaska Lipovca u Kotoru

Izložba 'Akademski slikar i kipar Vasko Lipovac vraća se doma', koja obuhvaća 18 umjetnikovih djela, postavljena je u Kotoru u palači 'Grgurina' crnogorskoga Pomorskoga muzeja.
vrijeme: 15.05.2013.
mjesto: Kotor; Palača Grgurina
Izložbu sedam slika velikoga formata i 11 skulptura, otvorila je sinoć pomoćnica hrvatske ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović, istaknuvši pritom kako stalni postav kotorskoga muzeja sjajno korespondira s djelima kipara, slikara i grafičara koji je svojim likovnim izričajem i velikim opusom dao golem doprinos antologiji hrvatske, crnogorske ali i europske moderne umjetnosti.

Lipovac je u svojem pedesetogodišnjem umjetničkom radu, dodala je Jurić Bulatović, utemeljio vlastiti izraz u kojemu iščitavamo spontanost, slobodu i iskrenost koja je posebice vezana uz mediteranski identitet, dalmatinske motive te gradove Split i Kotor.

Ravnateljica Pomorskog muzeja Mileva Pejaković Vujošević istaknula je kako su djela slavnoga slikara i kipara 'našla svoje pravo mjesto pod svodom barokne palače Grgurina', gdje je 1966. godine postavljena jedna od njegovih prvih samostalnih izložbi.

Lipovac je za kotorski muzej nakon njegova otvaranja 1952. naslikao portret kapetana Ive Vizna te sliku njegova broda 'Splendido' koji su danas su dio stalnoga postava toga muzeja. Osim u ovom muzeju njegova djela nalaze se i u kotorskom Povijesnom arhivu, Centru za kulturu grada Kotora, crkvi Blažene Ozane, crkvi svetog Dujma te Bogorodičinu hramu na Prčanju.

Vasko Lipovac rođen je 14. lipnja 1931. u Kotoru. Akademiju primijenjenih umjetnosti završio je u Zagrebu je 1955., a nakon toga surađivao je u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića. Od 1956. imao je više od 30 samostalnih izložaba, a sudjelovao je i na više od 200 skupnih postava diljem svijeta. U Splitu je živio i radio od 1964. do smrti 2006. godine.
Dobitnik je brojnih nagrada za skulpturu, ilustraciju i javne spomenike. Postmodernist u čijim se slikarskim i kiparskim radovima te u scenografijama uvijek prepoznavao prostor izrazitog mediteranskog ugođaja, kolorita i istančanog humora, priznat je i izvan hrvatskih granica.

Posljednju veliku izložbu 'More, sport, erotika, tri puta Lipovac' priredio je u Galeriji umjetnina u Splitu. Izložba 'Akademski slikar i kipar Vasko Lipovac vraća se doma' otvorena je do 10. lipnja.
(Hina)