Preskočite na glavni sadržaj

10. riječke ljetne noći

10. riječke ljetne noći
Jubilarni 10. festival Riječke ljetne noći otvorit će se svečanošću koja u počinje 30. lipnja u riječkoj luci, a točno u ponoć, povodom ulaska Hrvatske u EU, solisti, zbor i orkestar HNK Ivana pl. Zajca će izvesti Beethovenovu 'Odu radosti', najavljeno je na konferenciji za novinstvo.
vrijeme: 30.06.2013.
mjesto: Rijeka
url: http://www.rijeckeljetnenoci.com

Program otvaranja će početi povorkom od zgrade HNK do Gata Karoline Riječke u luci, nakon čega će se izvesti balet Huga Viere na glazbu "Carmina Burana" Carla Orffa.

Intendantica HNK Nada Matošević Orešković kazala je da se tijekom proteklih deset godina ovim festivalom kazalište ali i drugi sudionici festivala otvorili gradu izlazeći na ulice i druge javne prostore. Ovogodišnji festival će se odvijati pod sloganom "Zvijezda europskog neba".

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je ustvrdio da je ovaj festival pozicionirao Rijeku među gradove s relevantnim ljetnim festivalima na visokoj umjetničkoj razini. Naglasio je vrijednost otavaranja građanima novih izvedbenih prostora.

Najvažnija premijera ovogodišnjeg programa festivala je svjetska praizvedba autorskog projekta Karine Holle "Kafka project: Frontiere/Granice/Meje/Grens/Borders..." u izvedbi Talijanske drame riječkoga HNK. U predstavi se govori o značenju granica kroz lik Franza Kafke.

U dramskom programu će se izvesti niz predstava HNK Ivana pl. Zajca koje su označile dosadašnje festivale a to su "Lukrecija, o'bimo rekli požeruh", "Baba Jaga je snijela jaje" i "Gostioničarka Mirandolina".

Riječka filharmonija će izvesti koncert u Harteri zajedno s riječkim rock pjevačima Damirom Urbanom, Zoranom Prodanovićem Prljom, Deanom Škaljcem i Žanilom Tatajem Žakom a Orkestar Opere riječkoga HNK koncert u katedrali sv. Vida pod nazivom "Sumer is icumen in (Ljeto je došlo)", najavila je intendantica.

Povodom 15 godina djelovanja riječke kazališne skupine Trafik, za koju je Matošević Orešković kazala da je jedina alternativna kazališna skupina u Rijeci, na programu festivala su i tri njihove predstave.

Riječke ljetne noći ove godine čini još niz gostovanja, glazbenih programa i drugih događanja. Festival završava 25. srpnja u Harteri autorskim plesnim projektom Ronalda Savkovića "Shut up and dance". (Hina)