predstavljanje, novo izdanje

Slušaj srce - knjiga poezije Predraga Vušovića


vrijeme: 07.02.2012. - 08.02.2012.
mjesto: Dubrovnik; Kotor

Uz godišnjicu smrti kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Predraga Vušovića, Ogranak MH u Dubrovniku predstavio je njegovu knjigu poezije 'Slušaj srce'. Knjiga će danas, 8. veljače, u 18 sati, biti predstavljena i u Vušovićevom rodnom Kotoru. Ovu zbirku pjesama priredio je akademik Luko Paljetak, a izašla je u izdanju Matice hrvatske Dubrovnik i Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.

- Ova knjiga odškrinula je vrata njegove intime i emocije, zaigranosti i potraga, iskričavih stihova i promišljanja. Pređo kakvog smo znali i kakvog nismo znali sada je ponovno pred vama – kazala je uvodno predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Ivana Burđelez, zahvalivši svima zaslužnima za pomoć pri tiskanju knjige.
 
- Vuševićevim intimnim prostorom vladaju tri ključna imperativa. Diši, slušaj srce i otvori srce. S važnom dodatnom pripomenom: ne daj da ti drugi srce kreće. Zato je sav njegov svijet obojen crvenom bojom srca – istaknuo je akademik Luko Paljetak, dodavši kako je knjigu napisao „čovjek buntovan, prkosan i nesalomljiv“.
 
- Predrag Vušović Pređo bio je uspješan u svemu što je radio na obje strane vage, ponajviše na onoj glumačkoj, gdje je uteg bio najveći i najteži, a njemu najlakši. Samo u jednome nije uspio. Nije uspio ostariti. Zato i pripada onima koji, ne znajući da su već stari, stare i dalje u mladosti vječnoj – kazao je Paljetak, napominjući kako čitajući knjigu treba „slušati srce, sa sviješću da uvijek nešto fali, fali i gotovo, a Pređo večeras ponajviše“.
 
Jasna Vušović, Pređova sestra, kazala je kako su Vušovićeve pjesme prikupljene s različitih izvora, od kompjutera i osobnih pisama do bilješki uz dramske tekstove, papirića za kladionicu i raznih računa.
 
- Pređove su pjesme intimne, a on je bio izuzetno stidljiv. Razmišljala sam treba li pjesme objaviti, ali njegov stih iz pjesme „Poeta“ dao mi je zeleno svijetlo za objavu – objasnila je svoju dilemu Jasna Vušović,  dodavši kako je iznenađena brzinom realizacije knjige.
 
- Sve je to zbog Pređa, nastavak njegove lijepe energije, ljubavi koju je svima nama ostavio. Ono najljepše što nam je Pređo ostavio je njegov trag ljubavi, a mi sad možemo zaviriti u njegovo srce – zaključila je Jasna Vušović.
 
Promociju su svojim izvedbama obogatili Sebastijan Vukosavić, koji je čitao Vušovićeve pjesme, te klapa „Ragusa“ koja je premijerno izvela pjesmu „Mali porat“ na tekst Predraga Vušovića i glazbu Đela Jusića. (dulist.hr)
 

(D.H.F., 08.02.2012)