Preskočite na glavni sadržaj

Završen 5. ETNOFILm festival u Rovinju

Dodjelom nagrada završio je 5. ETNOFILm festival u Rovinju koji je u organizaciji Etnografskog muzeja Istre trajao od 24. do 27. travnja. U četiri dana na festivalu su prikazana 24 filma međunarodne dokumentarne produkcije, a festival te prateće predavanje, radionicu, izložbu i glazbeni program posjetilo je oko tisuću ljudi.
vrijeme: 27.04.2013.
mjesto: Rovinj
url: http://www.etnofilm.com/

U kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa žiri je dodijelio dvije ravnopravne nagrade. Andrei Mihai Leaha dobio je nagradu za film "Babaluda Luda - Promatrajući sebe", za razvoj tradicionalne kulture vizualnim metodama i užitak filmskog stvaralaštva. Peter Biella je za film "Poglavica i lavovi" dobio nagradu zbog točnosti antropološkog motrenja i korištenje ekspertnog znanja.

Pobjedu u kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa u TV produkciji odnio je Ivo Kuzmanić za film "Žetva u Crkvarima", za originalnu suradnju sa zajednicom te predstavljanje rada kao kohezivnog elementa društva.

U kategoriji filmova studenata etnologije/antropologije žiri je nagradu dodijelio filmu Bena Cheethama "Koračajući naprijed" zbog suosjećajnog pristupa u tumačenju društvenih nejednakosti.

Dvije ravnopravne nagrade žiri je dodijelio i u kategoriji filmova autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi. Nagrade su dobili Tobias Lindner s filmom "Orania" za zastrašujući prikaz nasljeđa kolonijalizma i suptilno tematiziranje lažnoga mira, dok su Ram Devineni i Cano Rojas nagrađeni za film "Ljudski toranj", za pouku antropolozima da okrenu pogled od prošlosti prema budućnosti.

Voditeljica festivala Tamara Nikolić–Đerić zahvalila je svima na sudjelovanju, zadovoljna što je ETNOFILm festival privukao toliko dobrih filmova i stručnjaka. (Hina)