nagrada

Film 'Rastanak 2' Irene Škorić nagrađen na festivalu u Meksiku


vrijeme: 26.01.2012.
mjesto: Meksiko

Kratki igrani film 'Rastanak 2' redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je Nagradu za najbolji kratki igrani film na međunarodnom filmskom festivalu 'World Extreme Film Festival Saint Sebastian of Veracruz ' koji se održavao od 19. do 22. siječnja u Meksiku. Festival stavlja fokus na mlade stvaraoce, a nagrade se dodjeljuju u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog filma.

Kratki igrani film 'Rastanak' (2008.) obišao je sve kontinente, mnoštvo prestižnih festivala i dobio pregršt nagrada. 'Rastanak 2' (2011.), je autoironijski komentar na nastavke filmskih uspješnica. Zbiva se tijekom jednog ranog jutra,  kad protagonisti 'Rastanka 1', otac /Ivan Brkić/ i njegov sin / Asim Ugljen/ odlaze na filmski set na kojem treba početi snimanje nastavka... Filmsku ekipu ne čekaju samo oni, već i sama redateljica filma, Irena Škorić, pred svojom zgradom, gdje su je trebali pokupiti.

'Rastanak 2' načelno ni ne postoji, stalno 'pleše' na rubu stvarnosti i fikcije, glumci ne glume likove, već su oni protagonisti iz 'Rastanka 1', a zaokret se događa kada producent umjesto na setu završi u Remetincu i time dovede u pitanje snimanje nastavka.

U filmu još glume Slaven Knezović, Hrvoje Kečkeš, Siniša Ružić, Marinko Leš, itd.

Taj  'prvi hrvatski nastavak igranog filma' premijerno je prikazan na otvorenju prošlogodišnjeg  58. beogradskog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma, popularnog ‘Kratkog metra’, jednog od najuglednijih i najdugovječnijih filmskih festivala u susjednoj Srbiji, kao i u Europi, gdje je Irena Škorić bila predsjednica žirija.


 

(R.P.B., 27.01.2012)