izložba

Izložba slika Zlatka Modrića


vrijeme: 25.01.2012. - 07.02.2012.19,00
mjesto: Zagreb; Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Trg maršala Tita 11

Danas, 25. siječnja, u 19 sati, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, otvara se izložba akademskog slikara Zlatka Modrića. Izložba ostaje otvorena do 7. veljače.

Autor će izložiti tri ciklusa slika ( Ekrani sjećanja, Autoportreti- sondiranje tijela, Slike iz susjedstva), akrilika i ulja na platnu i kartonu, nastalih tijekom 2010./11. godine. Katalog ne sadrži klasični predgovor već je sam autor svaki od izloženih ciklusa popratio kratkim tekstualnim prilogom.

Ekrani sjećanja
'Prisjećajući se djetinjstva provedenog na selu, primijetio sam kako s prolaskom vremena blijede ili sasvim nestaju slike konkretnih predmeta, osoba i krajolika. Želeći ipak zabilježiti ponešto od tih slika, u prostoru sjećanja pronašao sam atmosferu, elementarne čestice krajolika u njegovim godišnjim mijenama i to naslikao.

Autoportreti- sondiranje tijela
'Zadnjih godina počeo sam sve više bivati svjestan raznih psihofizičkih stanja (zabrinutost, tjeskoba, razni bolovi, peckanja, šum u ušima, ukočenost…). Ponekad su se uz neka stanja javljale i slike, što me potaknulo da pokušam vizualizirati doživljaj tijela i njegovih stanja i koristiti ga kao gradbeni materijal za slike.'

Slike iz susjedstva
'Sjedeći često u kafiću preko puta tramvajske stanice, gledao bih putnike tramvaja. U početku sam vidio odjeću, lica, figure. Nakon nekog vremena vidio sam samo psihička stanja.
Gledajući u medijima nastupe javnih djelatnika, u početku bih vidio različite ljude. Nakon nekog vremena vidio sam pripadnike društvenih grupa. Na kraju, vidio sam psihosocijalne tipove.'
 
Zlatko Modrić rođen je 1959. godine u Leskovcu Topličkom, Hrvatska. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Đure Sedera. Samostalno izlaže od 1993. Studijski je boravio u Parizu u Cité Internationale des Arts. Sudjelovao je na likovnim kolonijama u Mađarskoj, Italiji te na desetak u Hrvatskoj.

(M.K., 25.01.2012)