Preskočite na glavni sadržaj

Samostalna izložba 'Ili otok ili brod' Tine Gverović u Londonu

Od 18. travnja do 18. svibnja, u Galeriji SE8 u Londonu, samostalnom izložbom 'Or an Island or a Boat / Ili otok ili brod'  predstvalja se hrvatska umjetnica Tina Gverović.
vrijeme: 18.04.2013.
mjesto: London; SE8
url: http://se8gallery.org
'Rad istražuje teme nestabilnosti i prolaznosti, te njihove pozicije u fiktivnim i stvarnim topografijama. Ovako postavljena izložba funkcionira kao teatar sjećanja, gdje su izloženi materijali izvođači u galerijskom kontekstu koji aktiviraju naša osobna sjećanja na prethodne susrete i iskustva.

Izloženi crteži i slike prikazuju ljudske figure u toku rada i odmora. Radovi su postavljeni na prostorno-arhitektonskoj strukturi i time su dovedeni u novi kontekst i odnose. Načinom na koji je struktura postavljena u prostoru autorica istražuje svoj interes za teritorijalna ograničenja.

Iako se naizgled prati formalin postav, ne postoji razlika između objekta i strukture; svaki dio izložbe  - slika, okvir, daska, drvena ploča, video-slika, ima materijalnu prisutnost i skulpturalnu formu koja u sebi istovremeno objedinjuje promišljenu radnju, proces i postav. Zvuk snimljenog govora, provlači riječi kroz prostor dodajući jos jedan dodatni sloj postavu.

Sam naslov izložbe odnosi se na podvojenost između nautičkog vozila i mjesta; jedan se odnosi na prolaznost i nestalno mjesto, drugi na stabilnost i trajnost. Možda se ova metafora može proširiti na kontekst galerije, koju doživljavamo kao brod, arku koja sadrži kolekciju koju treba spasiti od poplave, ili brod koji se nasukao na neki čvrsti i udaljeni komad zemlje. Iz uvodnog teksta Nicolas de Oliveira i Nicola Oxley

Uz izložbu je producirana 7” gramofonska ploča sa novim audio radom umjetnice. Sastavni dio izložbe su i performasi u suradnji s Vlatkom Horvat (11.5.2012) i Margaretom Kern (18.5.2013).

Tina Gverović (1975 Zagreb) u svojim radovima propituje pomake između geopolitičkog u imaginarni prostor. Radi u medijima crteža, slike, videa, zvuka i teksta. Nedavne izložbe uključuju ‘Putovanje na Jug’, Baltic Art Centre, Visby, ‘Slika koja nedostaje’, Fordham galerija, London, (sa Sinišom Ilićem), i 'Nevidljiva gradnja’ Busan Biennale, Južna Korea.