Preskočite na glavni sadržaj

Marijan Crtalić u Greti

Marijan Crtalić u Greti
U ponedjeljak, 25. ožujka, u 20 sati, u zagrebačkoj Greti, otvara se izložba Marijana Crtalića pod nazivom 'Münchenska škola'. Izložba ostaje otvorena do 31.ožujka.
vrijeme: 25.03.2013. 20,00
mjesto: Zagreb; Greta, Ilica 92
url: http://greta.hr
Radovi su nastali tijekom mog rezidencijalnog boravka uMünchenu 2011. godine i propituju moj tadašnji novonastali životni kontekst u kojem se pokušavam snaći. Najveća nepoznanica bila mi je minhenska podzemna željeznica u čijem labirintu sam se u početku gubio, a navikavši se na Underground pravila, shvatio da mi je ona samo servis služba za dolaske u muzeje čiju sam građu neprestano proučavao i fotografirao.

Zbog veličine grada, većinu vremena provodio sam u metrou, putujući od muzeja do muzeja odnosno galerije ili mog ateljea u sklopu institucije Platform 3 koja me je na mjesec i pol dana ugostila u sklopu svog rezidencijalnog programa. Pošto je u Njemačkoj najnormalnija činjenica pretvaranje metro stanica u prave male muzeje (oslikani zidovi, gipsani odljevi drevnih skulptura i sl.) u mašti sam počeo miješati sadržaje muzeja s metro kontekstom. Gledajući brojne antičke skulpture, a i iz dokolice, počeo sam ići na body building treninge te tako uveo novi režim tretiranja samog sebe. Promjene su ubrzo bile vidljive, a to sam i svakodnevno bilježio.

Jedna od velikih nepravilnosti koju sam uočio, ogroman je broj antičkog blaga u minhenskim muzejima, a naročito grčkog (uz egipatsko, etrursko i sl.) koje sam doživljavao kao nasilno otrgnuto iz svog matičnog konteksta. Naravno, uz sve to, stalno sam u sjećanju vrtio i neke detalje mog art promišljanja o sisačkoj željezari. Uglavnom, stopilo mi se svakodnevno prakticiranje metroa, muzeja, fotografiranja svega i svačega te promišljanja nastalog upoznavanjem s novim sadržajima u odnosu na stare, a sve začinjeno mojom poslovičnom (samo)kritikom. Naravno, to je samo onaj dio svega što sam tamo doživio i vidio, koji me je kao umjetnika sklonog kritičkom preispitivanju sebe u odnosu na svoje životne okolnosti, najviše zaintrigirao i inspirirao za umjetničku reakciju. Marijan Crtalić