koncert

Novogodišnji koncerti u HNK-u Ivana pl. Zajca


vrijeme: 28.12.2011. - 30.12.2011.
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca

Pred sam kraj godine, u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci, na programu su popularni Novogodišnji koncerti, i to u srijedu, četvrtak i petak (28., 29. i 30. prosinca 2011.), s početkom u 20 sati. 

I ove godine Novogodišnji koncerti imaju atraktivan program koji će otvoriti „Poziv na ples“ C.M. von Webera. 

Nakon skladbe Julesa Masseneta, slijedi „Introdukcija i rondo capriccioso“ Camillea Saint-Saensa, jedan od ponajboljih koncerata violinističke literature te potom "Carmen fantazija" glasovitog španjolskog violinističkog virtuoza i skladatelja Pabla de Sarasatea. Program se, naravno, nastavlja Johannom Straussom (mlađim), bečkim skladateljem „kraljem valcera“  kojeg je Richard Wagner nazvao "najmuzikalnijom glavom 19. stoljeća". Tako će cijeli drugi dio programa biti posvećen njegovim šarmantnim i veselim polkama i valcerima s neizostavnim "Na lijepom plavom Dunavu". Sva ta djela i danas zrače svježinom i radošću, te neobičnom ljepotom melodije. A popularni Novogodišnji koncerti u svečanom blagdanskom ozračju bude veselje i zadovoljstvo.

Pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića, uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, kao solist će nastupiti sjajni mladi virtuoz na violini Ivan Pochekin, koji je svojim iznimnim muziciranjem već oduševljavao riječku koncertnu publiku. Violinu je počeo učiti u rodnoj Moskvi s pet godina, a već se kao sedmogodišnjak prvi put pojavio uz orkestar. Gostovao je u najpoznatijim koncertnim dvoranama u Moskvi i drugim gradovima Rusije (više od 30) s Moskovskom filharmonijom, Ruskom državnom filharmonijom, Mariinsky simfonijskim orkestrom, Državnim akademskim orkestrom „Svetlanov“ i drugim ruskim simfonijskim orkestrima, a puno je nastupao i u Europi. Svira na violini G. B. Guadagnini iz 1758. godine.     

 

(D.H.F., 27.12.2011)