predavanje, tribina

Predavanje Borke Bobovec / Miroslav Begović - arhitektonsko djelo


vrijeme: 20.12.2011. 19,00
mjesto: Zagreb: Hrvatski muzej arhitekture HAZU, I. G. Kovačića 37, Zagreb
organizator: Hrvatski muzej arhitekture HAZU

U Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, u utorak, 20. prosinca, s početkom u 19 sati, u sklopu izložbe 'Bilješke iz arhiva arhitekta', dr. sc. Borka Bobovec održat će četvrto predavanje iz programa pod naslovom 'Miroslav Begović - arhitektonsko djelo'.

Disertacijom je obrađen arhitektonski opus arhitekta i akademika Miroslava Begovića. Većina njegova rada nastajala je od ranih pedesetih do kraja 20. stoljeća. Analizirana su i opisana izvedena djela koja su obilježila prostor na kome su implementirana. Poglavlja su obuhvatila izvedene interijere kao jedan od značajnih interesa arhitekta, te natječajne radove i neizvedene projekte.

Posljednji dio posvećen je teorijskom radu, kao i radu na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te strukovnim i društvenim organizacijama. Širok spektar djelovanja kroz osebujnu interpretaciju načela moderne arhitekture svrstava autora u red arhitekata koji su ostvarili djela visoke vrijednosti, a opus na značajno mjesto u hrvatskoj arhitekturi.
 
Od 29. studenoga do 20. prosinca 2011. godine u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU odvija se program Bilješke iz arhiva arhitekta koji obuhvaća izložbu iz građe Osobnih arhivskih fondova arhitekata Lavoslava Horvata, Ernesta Weissmanna, Bernarda Bernardija i Miroslava Begovića uz niz od četiri predavanja kojima se predstavljaju doktorske disertacije temeljene na istraživanju navedenih opusa.

Ovim programom Muzej želi znanstvenoj i kulturnoj javnosti predstaviti sadržaj i strukturu izabranih Osobnih arhivskih fondova arhitekata, te proces i rezultate njihove stručne obrade i znanstvene interpretacije.

(M.K., 19.12.2011)