Preskočite na glavni sadržaj

Najavljen program festivala DORF 2013

Najavljen program festivala DORF 2013
Sedmi festival dokumentarnog rock filma – DORF 2013 održat će se od 7. do 10. ožujka u Vinkovcima, na više lokacija. Na ovogodišnjem Festivalu u 3 programa bit će prikazana ukupno 24 filma, uz iznimno bogat popratni program.
vrijeme: 20.02.2013.
mjesto: Vinkovci
url: http://dorf-vk.com

Ovogodišnje izdanje festivala obilježeno je Fresh Danube Films programom. Udruga ljubitelja filma RARE prošle godine je započela realiziranje projekta Fresh Danube Films, financiranog sredstvima European Cultural Foundation, uz partnere iz Srbije i Austrije. Projekt je namijenjen povezivanju festivala iz podunavskih zemalja, a poseban je po predstavljanju prvih igranih i dugomentarnih filmova mladih autora. Tako će u programu biti prikazano 6 filmova, na sva 4 festivala – DORF, Cinema City (Novi Sad), Slobodna zona (Beograd) i Crossing Europe (Linz). Hrvatsku kinematografiju na projektu predstavljaju filmovi 'Pismo ćaći', redatelja Damira Čučića te 'Sonja i bik', redateljice Vlatke Vorkapić.

Od 12 filmova u programu regionalne konkurencije, izdvaja se premijera filma 'Kako smo ušli u Europu – Slučaj SexA', autorice Ines Pletikos o kultnom noise bandu. Također, premijerno se predstavlja film o kultnom skopskom radiju 'Kanal 103 – Ljubavno pismo alternativnoj kulturi', autora Siniše Evtimova.

Iz programa međunarodne konkurencije izdvaja se film 'Esperando el Tsunami', festivalskog gosta i prijatelja Vincenta Moona.

U programu izvan konkurencije premijerno se predstavlja film 'Punčke', o mladom all-girl indie bandu iz Vinkovaca, autora Filipa Meštrovića i Marinka Marinkića. Posebna poslastica za sve ljubitelje Toma Waitsa, bit će izbor iz njegovih službenih video spotova, snimaka uživo i javnih pojavljivanja.

O nagradi će odlučiti žiri u sastavu Igor Tomljanović, Viva Videnović i Boris Petkovič. U suradnji s KlasikTV iz Zagreba, ove godine će biti dodijeljena nagrada u iznosu 10.000 kn za najbolji scenarij.

Osim projekcija filmova u Kazalištu, Hotelu Villa Lenije i caffe-u Walkow, u okviru OFF DORF programa bit će organizirana četiri koncerta. Najprije 02.03. u Plus Centru nastupaju Voodoo Caddilac i B and the Bops. Nakon otvaranja festivala, na istom mjestu čekaju Medo i Filip i kultni Naša Stvar party, potom 08.03. nastupaju Punčke i Bernays Propaganda, te na kraju 09.03. nastupa Stampedo.

Dnevna ulaznica na sve projekcije iznosi 10 kn.

Edukativni program EDIT nastavlja se i brojnim aktivnostima na festivalu DORF. Tako će ove godine u Vinkovcima biti organizirano predstavljanje animiranih filmova Ivane Guljašević, program i djelovanje studija VANIMA iz Varaždina (organizatori festivala VAFI), te će već treću godinu u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom biti predstavljeni nagrađeni radovi s prošlogodišnjih nacionalnih smotri dječjeg videostvaralaštva. Organizirane su novinarska radionica za učenike osnovnih škola koju vodi Ante Perković, te filmska radionica Jump Cut!, koju organizira Fade in iz Zagreba.

Festival dokumentarnog rock filma - DORF 2013 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma 'Rare' iz Vinkovaca.
Festival podržavaju Grad Vinkovci, Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH.
Projekt Fresh Danube Films financiran je sredstvima European Cultural Foundation.

Više detalja o programu i rasporedu potražite OVDJE

Pratite vijesti i saznajte više na Facebooku i Twitteru.