predstavljanje

Otvorenje Centra za dokumentiranje nezavisne kulture


vrijeme: 16.12.2011. 19 h
mjesto: Zagreb; Književni klub Booksa, Martićeva 14D
organizator: Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva & Kulturtreger – Udruga za promicanje kultura

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture otvorit će dr. sc. Andrea Zlatar-Violić i umjetnik Željko Zorica u petak, 16. prosinca, u 19 sati, u književnom klubu Booksa. Centar je zajednička inicijativa udruga Kurziv i Kulturtreger poduzeta s namjerom da se javnosti na jednom mjestu omogući pristup mnogobrojnim i raznovrsnim materijalima koji su nastajali na nezavisnoj kulturnoj sceni u Hrvatskoj od 1990-ih do danas.

Katalozi, knjige, časopisi, novine, fanzini, plakati, naljepnice, CD-i, DVD-i, itd. samo su neki od tipova materijala koje ćete od sada moći pronaći u klubu Booksa. Centar će funkcionirati kao javna knjižnica, audio i videoteka u kojoj će biti moguće pristupiti svim prikupljenim materijalima. Trenutno Centar raspolaže s više od 100 različitih jedinica, a s vremenom će ovaj broj rasti.

Proces prikupljanja je započet u 2011. godini i zamišljen je kao višegodišnji proces kontinuiranog nadopunjavanja Centra, a dio je projekta U fokusu koji je portal Kulturpunkt.hr inicirao 2009. godine s ciljem da kroz intervjue, otvorene razgovore i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture zabilježi djelovanje samoosnovanih neprofitnih i nevladinih organizacija te neformalnih inicijativa hrvatske nezavisne kulture od 1990-e do danas.

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture jedan je od odgovora na kompleksni zadatak istraživanja, bilježenja, historiziranja te dokumentiranja raznolikih progresivnih, eksperimentalnih, subverzivnih i alternativnih kulturnih i umjetničkih praksi koje nisu dio dominantnih kulturnih tokova visoke i potrošačke kulture. Na taj će način Centar sudjelovati u okupljanju znanja i informacija koji će javnosti biti trajno dostupni, a koji će moći poslužiti za daljnja razmatranja, analiziranja i istraživanja ovog dinamičnog polja kulturne i umjetničke proizvodnje. Centar će, također, moći doprinijeti svim budućim istraživačkim, teorijskim i analitičkim stručnim i znanstvenim radovima.

Rad ovog Centra bit će važan doprinos ne samo historiziranju praksi nezavisne kulture, nego će imati velikoga značaja i za daljnji razvoj ovoga kulturnog polja. Budući da je riječ o višegodišnjem procesu prikupljanja i obradi podataka te digitalizaciji i katalogizaciji prikupljenih materijala Centar je zamišljen kao dugoročni projekt otvorenog kraja, kako za sadašnje, tako i za buduće naraštaje. Stoga, i ovim putem pozivamo sve organizacije i pojedince koji su bili i/ili su još uvijek aktivni ne nezavisnoj kulturnoj sceni da donesu svoje materijale i obogate ovu bazu.
 
Centar će raditi svaki radni dan, osim ponedjeljkom, od 11 do 20 sati, a vodit će ga udruga Kulturtreger koja će u suradnji s udrugom Kurziv nastaviti prikupljati materijale, a potom ih digitalizirati i katalogizirati. Pristup prikupljenoj arhivskoj građi će biti besplatan za sve korisnike.

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture dio je projekta U Fokusu koji su podržali Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Kulturtreger i Kurziv

(R.P.B., 14.12.2011)