Preskočite na glavni sadržaj

Svečana obnova predstave 'Bludi' riječkog HNK

Nakon iznimno uspješne nedavne obnove Ruzanteova 'Muškardina', ansambl Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca obnavlja još jednu svoju uspješnicu sa Scene Zajc off. Svečana obnova Manfridijevih 'Bludi' na programu je u srijedu, 20. veljače, s početkom u 19,30 sati, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.
vrijeme: 20.02.2013. 19,30 h
mjesto: Rijeka; Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Strossmayerova 1
url: http://www.hnk-zajc.hr/

Kada žena zrele dobi slučajno 'pokupi' dvostruko mlađeg ljubavnika i njihov se seksualni odnos zaplete u posve neočekivanom smjerom, u pomoć stupa mladićev otac ginekolog. Tu započinju 'Bludi' (Zozòs), žestoka crna komedija suvremenog talijanskog dramatičara Giuseppea Manfridija u režiji slovenskog redatelja Matjaža Latina, koja se nakon gotovo osam godina vraća na repertoar riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

U predstavi glume Andreja Blagojević, Damir Orlić i Alen Liverić. Dramaturginja je Magdalena Lupi Alvir, izbor kostima i glazbe načinio je redatelj Matjaž Latin, scenografkinja je Nataša Černoša, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

'Bludi' (Zozòs) su crna komedija koju se mnogi teatri pribojavaju postaviti na scenu, dok se u koštac s njome hvataju tek oni spremni na rizik. Jedan od njih je i Sir Peter Hall, glasoviti redatelj zaslužan za međunarodni proboj i uspjeh ovog komada.  

U  komadu, koji samo uvjetno pripada takozvanom teatru ekscesa, Manfridi na inteligentan način ismijava mit o Edipovu kompleksu. Premda je tema o kojoj piše Manfridi bizarna i šokantna, predstava je istodobno i vrlo duhovita, te uspijeva nasmijati.

Podsjetimo, nakon hrvatske praizvedbe u svibnju 2005. godine, kritičarka Novoga lista Kim Cuculić je napisala: 'Da je autorska ekipa riječke predstave doista pogodila način i ton interpretacije Manfridijeva teksta, čija bi tema u nekom drugačijem čitanju zasigurno bila degutantna, pokazale su izvrsne reakcije gledatelja koji su smijehom i pljeskom odreagirali na komične scene. Tijekom izvedbe koja traje oko sat i petnaest minuta publika je nekoliko puta pljeskom popratila pojedine prizore, dok je na tragikomičnu situaciju u kojoj su se našli Manfridijevi likovi doslovno 'umirala' od smijeha.'

Zbog šokantnih scena predstava se ne preporuča mlađima od 16 godina. HNK Ivana pl. Zajca