radionica, kolonija

Radionica teremina u hacklabu Media laba I’MM


vrijeme: 16.12.2011. - 17.12.2011.
prijava: 14.12.2011.
mjesto: Zagreb; SC, Media lab I’MM_ , Savska 25
organizator: Media lab

Radionica teremina, pod vodstvom multimedijalnog umjetnika Boruta Savskog i uz pomoć Robertine Šebjanić, i članova ljubljanskog Theremidi Orchestra, održat će se od 16. do 17. prosinca, u hacklabu Media laba I’MM_ (likovna radionica pored MM dvorane) u Studentskom centru, u Zagrebu. Prijave za sudjelovanje primaju se do 14. prosinca.

Teremin (prvotno nazvan eterofon,tereminofon ili termenvox/tereminvox) jedan je od najranijih elektronskih instrumenata. Patentirao ga je Rus Lev Sergeyevich Termen 1928. godine, a posebnost teremina je u tome da je to možda i jedini glazbeni instrument koji se svira bez doticanja. Sastoji se od dva radijska oscilatora i dvije antene. Teremin se svira tako da glazbenik pomiče svoje ruke oko dviju antena te na taj način regulira glasnoću i visinu tona.

Polaznici će na ovoj radionici uz kratke priče o povijesti, razvoju i tehničkim detaljima teremina, sastaviti vlastiti teremin te ga povezati na kompjuter kako bi stvarali i sklapali nove i još zanimljivije zvukove i/ili video materijale.
 
Borut Savski je intermedijski umjetnik, što znači interdisciplinarac i multimedijalac. Domaći teren mu je zvuk, pa čak i muzika, generativni abstraktni video, robotski/ kibernetski objekti, za koje kaže da su 'metaforički' – kao dio generativnih interaktivnih sistema, za koje kaže da su metafora 'živih' sistema. A najvažnije područje su mu inteligentnija horizontalna ljudska povezivanja i produkcije i razvijanje nehijerarhijskih platformi u praksi. U Sloveniji to baš i nije laka stvar.
 
Robertina Šebjanič studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani, te na Akademiji likovnih umjetnosti u Gotheburgu u Švedskoj. Pohađala je Školu primijenjenih umjetnosti Famul Stuart, u Ljubljani. Do sada je samostalno izlagala u Hrvatskoj i Sloveniji te je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama, radionicama i festivalima suvremene umjetnosti (Netaudio London festival (MUTE – Short circuit festival); DEVICE_ART 3.009, Zagreb; Paraflows, Beč; Haip, Ljubljana; Amber, Istanbul; KIBLIX & MFRU, Maribor…).

Radila je na knjizi Pojmovnik slovenske umjetnosti 1945 – 2005, kao inicijator i član odbora. Dio je zbirke DIVA – Digital Video Arhiv slovenskih video umjetnika. Djeluje u sklopu LJUDMILE, laboratorija za digitalne medije i kulturu, kao programski koautor i koordinator edukacijskih i umjetničkih programa.

Petero članova iz Ljubljanskog Theremidi Orchestra doći će i pomoći na radionici te nastupiti zajedno s novim tereminima. To su: Ida Hiršenfelder, Saša Špačal, Luka Frelih, Matic Urbanija, Dare Pejič.

Prijave za sudjelovanje primaju se do srijede,14. prosinca, u ponoć, na e-mail: edukultura.sc@gmail.com, s naznakom: Prijava za Radionicu teremina. Polaznici se mole da napišu o sebi nekoliko rečenica i zašto žele sudjelovati na radionici. Poželjno je da imaju vlastiti laptop za rad. Materijale za sklapanje instrumenta osigurava Velesajam kulture, a teremini ostaju za daljnji rad u I’MM labu!

Kotizacija: 150 kn /100 kn studenti.
Broj polaznika: 15 max (samo uz prethodno plaćenu kotizaciju)
Ciljana publika: hakeri, umjetnici, glazbenici, znanstvenici, DIY entuzijasti, učitelji, amateri
Raspored: petak, 16. prosinca od 17do 20 sati, te subota, 17. prosinca od 14 do 20 sati.

(M.K., 12.12.2011)