Preskočite na glavni sadržaj

Dokumentarni film 'Everest: Uspon za mir' u Dokukinu KIC

Četvrto izdanje programa JFF EDU-DOX u organizaciji Festivala židovskog filma nastavlja se projekcijom američkog dokumentarnog filma 'Everest: Uspon za mir' redatelja Lancea Trumbulla u subotu, 16. veljače, u 19 sati, u Dokukinu KIC.
vrijeme: 16.02.2013. 19 h
mjesto: Zagreb, Dokukino KIC, Preradovićeva 5
url: http://www.jff-zagreb.hr/

'Everest: Uspon za mir' je dokumentarac koji kroz spektakularno putovanje triju planinara različitih vjera i kultura progovora o stoljetnim previranjima i ratnim razaranjima u Jeruzalemu.  Kroz višetjedni uspon na Everest, 'penjači za mir' – Palestinac Ali Bushnaq te Izraelci Dudu Yifrah i Micha Yaniv - susreću se s poznatim prizorima ratnog stanja i siromaštva. Prikazujući kontrast naroda kojeg razara rat i zajedništva koja nadilazi nacionalne i vjerske razmirice; film ilustrira kako prijateljstvo i mir počinje od ljudi i njihovog vedrog duha i  tolerancije, a ne od vlasti. Dalai Lama pozdravio je ovaj film kao 'veličanstveno ostvarenje', a gledatelje kroz ovu fascinantnu priču vodi narator Orlando Bloom.

Film je sniman na brojnim lokacijama: Nepalu, Tibetu, Izraelu, Palestini, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Sjedinjenim Američkim Državama te sadrži neke od najnevjerojatnijih snimaka Everesta ikada načinjenih. Na ovu zahtjevnu misiju uputilo se ukupno devet planinara iz sedam zemalja u organizaciji režisera i producenta filma Lancea Trumbulla, koji je ujedno bio i vođa ekspedicije 'Everest Peace Project'. Trumbull je teolog i avanturist koji je osvojio planine u Nepalu, Tibetu, Kini, Mongoliji, Rusiji i Indiji te uspješno vodio planinarske mirovne timove na Kilimanjaro i Everest. Lance Trumbull je proputovao svijet promovirajući svoj nagrađivani filmski projekt.  

Nagrade: Worldfest Houston IFF, SAD – REMI nagrada / Mount Shasta IFF, SAD – najbolji dokumentarac /EMPIXX Platinum Award, SAD /COVR Awards, Sad – najbolji dokumentarac / My Hero FF, SAD – Ron Kovic Peace Award.

Program JFF EDU_DOX započeo je u studenom prošle godine, projekcijom filma 'Posljednji let Petra Ginza', a cilj je jednom mjesečno u Dokukinu KIC prikazivati dokumentarce koji na različite načine progovaraju o Holokaustu i/ili promiču toleranciju, a prikazani su na prošlogodišnjem Festivalu židovskog filma.

Cijena ulaznice je 20 kn.