Preskočite na glavni sadržaj

Projekcija dokumentarca 'Inventing the Indian' u Zadru

U zadarskom klubu Acme ove srijede, 6. veljače, s početkom u 18 sati, ekologija u sridu donosi odličan BBC-jev dokumentarac 'Inventing the Indian'. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 06.02.2013. 18 h
mjesto: Zadar; Klub Acme, N. Matafare 2a
url: http://www.zadarsnova.hr/

Poznati komičar Rich Hall u pratnji Indijanca Dallasa Goldtootha istražuje što je američki Indijanac i kakav je život za njih danas. Put ga odvodi od Navajo rezervata u Arizoni sve do Pine Ridge rezervata u Južnoj Dakoti, gdje u razgovoru s plemenskim starješinama i aktivistima preispituje ne samo filmske zapise o 'divljim Indijancima' (u filmovima poput 'Soldier Blue', 'Stagecoach' i' A Man Called Horse'), nego i književna djela poput 'The Last of the Mohicans', 'Black Elk Speaks' i 'Bury My Heart at Wounded Knee'; na njemu svojstven, duhovit i inteligentan način nastoji prikazati stvari onakvima kakve jesu.

'Inventing the Indian' otkriva istinu o američkim Indijancima. Daleko od objektiva hollywoodskih filmaša, film otvara drugačiji pogled od stereotipnog prikaza Indijanaca u američkoj kulturi te govori o marginalizaciji i izdaji prvih stanovnika američkog kontinenta.

U dokumentarcu se nameće pitanje zašto su robovi uvezeni u Ameriku iz Afrike, ako su stotine tisuća ili čak milijuni domorodaca jednako tako mogli biti okovani za rad na plantažama. Jednostavan odgovor je da Crveni Čovjek ne može biti rob; protiv njega se može boriti, može ga se zatvarati, čak i iskorijeniti, ali ne i potčiniti i učiniti robom.