Preskočite na glavni sadržaj

Počinje ekranizacija hit predstave 'Kauboji'

Prema hit predstavi 'Kauboji' koju je pogledalo više od sto tisuća ljudi, krajem siječnja u režiji Tomislava Mršića počinje snimanje istoimenog filma, čija se premijera očekuje na ovogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli, a od listopada će igrati i u kinima, izvijestio je danas distributer zagrebački Blitz film i video distribucija.
vrijeme: 22.01.2013.
url: http://www.blitz-cinestar.hr/

S manjim promjenama u odnosu na originalnu predstavu Saša Anočića, koja je od premijere u zagrebačkom Teatru Exit prije skoro pet godina osvojila dvadesetak kazališnih nagrada, scenarij za film napravio je Mršić, koji se kao redatelj dosad istaknuo nizom dokumentarnih filmova.

Radnja prati skupinu ljudi koji se okupljaju kako bi napravili predstavu, a za dramaturški predložak odabiru vestern. 'Jašući na stereotipima žanra o borbi dobra i zla, o sukobu civilizacije i divljine, protagonisti razvijaju svoje životne priče neminovno utječući i mijenjajući jedni druge, a kako vrijeme prolazi, predstava sve više izgleda kao nemoguća misija', stoji u najavi.

Predvođeni Sašom, redateljem koji se nedavno vratio u svoj rodni grad, ti socijalno neadaptirani naturščici kreću u borbu sa svojim demonima i predrasudama u društvu, pa i među njima samima. Ispod sloja pitke i jasne strukture komedije, nalazi se i drugo lice 'Kauboja', koje ne bježi od kritike suvremenog društva, licemjernosti korektnog društvenog bontona i etatizirane umjetnosti.

Filmska i kazališna glumačka ekipa gotovo se poklapaju, među glavnim protagonistima su Saša Anočić, Živko Anočić, Hrvoje Barišić, Matija Antolić, Kruno Klabučar, Ivana Rushaidat i Rakan Rushaidat.

Kao jedan od osam scenarija izabranih između njih šezdeset iz cijele Europe, Mršićev scenarij ušao je na regionalnu platformu za razvoj filmskih projekata Cinelink 2012. Sarajevo Film Festivala.

Snimanje filma, u produkciji zagrebačke kuće 'Kabinet' te uz potporu HRT-a i HAVC-a, trajat će mjesec dana na lokacijama u Zagrebu, Kutini i Ivanić Gradu.

Autori glazbe su Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle. (Hina)