Preskočite na glavni sadržaj

Novigrad – koncert skupine Veja

Novigradski Muzej – Museo Lapidarium, u sklopu manifestacije Noć muzeja, u svojim prostorima organizira koncert etno skupine Veja iz Pazina. Koncert počinje u 20,30 sati.
vrijeme: 25.01.2013. 20,30
mjesto: Novigrad; Muzej – Museo Lapidarium, Veliki trg 8a
url: http://www.muzej-lapidarium.hr
Tradicijska glazba istarskog poluotoka njihov je glavni motiv i nadahnuće koje im daje energije kako bi se u mnoštvu studentskih i radnih obveza uspjeli posvetiti i glazbenom stvaralaštvu i publici prenijeti vlastiti doživljaj glazbe koja je pokretala, vedrila i osnaživala njihove roditelje, bake i djedove.

Možda bi se preci članova grupe Veja isprva začudili načinu na koji njihovi potomci danas koriste mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku i gitaru uz bas gitaru, djembe i cajon, ali bi s vremenom prihvatili činjenicu da se sve mijenja, a time i raste, a sve što raste – živi, nadahnjuje i pruža nove prilike za nova stvaralaštva.

Etno skupina Veja dolazi iz Pazina i bavi se istraživanjem istarske narodne tradicijske glazbe te izvođenjem iste u modernijim  aranžmanima koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta. Da bi shvatili o čemu je riječ treba se vratiti do samih početaka, a to bi bilo negdje 2005 ili 2006. godine. Nitko se više ne sjeća točno...

Sam početak sastava može se prepisati dvojici tradicionalnih glazbenika: Noelu Šuranu i Draganu Cvitanu. Noel je imao briljantnu ideju sviranja na svemu što se ne može nazvati instrumentom: češlju, nonuli (kazoo), škarama, žviždaljci, kanti... Tako su jedne od tih godina nastupili na smotri tradicijskih svirača i pjevača u sastavu: Noel Šuran – češalj, Dragan Cvitan – nonula. Zbog pomanjkanja ritma su "zamolili" Gorana Farkaša da im pomogne na kanti na njegovo (ne)oduševljenje (zapravo voditelj susreta je najavio da će nastupiti sva tri svirača pa je Goran bio na neki način prisiljen svirati). Nakon odsvirane pjesme rodila se ideja o bendu.

Na prvoj probi benda (Noel – mih, Dragan – harmonika, Goran – bas gitara), na kojoj je nastao i prvi hit benda 'Biži, biži maglina', došlo je do imena benda... Proba se održavala u Noelovoj kući i tamo negdje u kutu dnevnog boravka sjedio je jedan starac naslonjen na svoj štap, koji je slušao probu i iznervirano klimao glavom. Kad je proba završila Noel je upitao kako će se bend zvati. Starac je progovorio: 'Najbolje je da se zovete Veja jer delate takovu buku da bi mrtvega digli.' Kasnije je taj dragi starac objasnio značenje imena Veja.

Veja je običaj slično bdijenju nad pokojnim. Cijelu noć se čuvalo pokojnog, pjevale su se pjesme i plesao mrtvi balun. A Noel je naziv objasnio ovako: 'Mi delamo veju nad našon tradicijon. Ne dižemo je iz mrtvih, ona je umrla mi je samo čuvamo, pjevamo i sviramo oko nje i nadamo se da će se dignut iz mrtvih." I to bi bila priča o početku... :)

Veja je do sada imala 80-tak nastupa u Hrvatskoj ali i u susjednim zemljama. Članovi Veje su: Goran Farkaš - vokal, mih, violin, gajde, kaval, Saša Farkaš - percussions, guitar, Marko Pernić - back vocal, accordion, guitar, Sebastijan Demark - bas guitar, Ljuban Rajić - percussions i Marijan Jelenić – tonski tehničar, sound engeneer.

Od koncerata posebice izdvajamo nastupe na festivalu Ethnoambient u Solinu,TradInEtno u Pazinu te FolkHistria festivalu u Kopru, inozemne turneje u Francuskoj, Grčkoj, Albaniji, Italiji.