Preskočite na glavni sadržaj

Pedeseta izvedba 'Krletke' u Kerempuhu

U Satiričkom kazalištu 'Kerempuh', u srijedu, 16. siječnja, će se održati jubilarna, pedeseta izvedba predstave 'Krletka' Jeana Poireta u režiji Krešimira Dolenčića. Komedija jednoga od najslavnijih francuskih dramatičara premijerno je u 'Kerempuhu' izvedena 10. ožujka prošle godine, a dosad ju je pogledalo više od 25 tisuća gledatelja.
vrijeme: 16.01.2013. 20 h
mjesto: Brussels, Belgium
url: http://www.kazalistekerempuh.hr/

'Krletka' spada u vrhunce žanra bulevarske komedije i nudi intrigantan zaplet, brojne zabune i slikovite karaktere, a govori o sinu homoseksualnog para koji svoje očeve upoznaje s konzervativnim roditeljima buduće supruge. Njegova želja da ih predstavi kao normalnu obitelj dovodi do neizbježnih i smiješnih situacija koje razotkrivaju licemjerje, dvostrukost morala, ali i istinsku ljubav.

Francuski glumac, redatelj, producent, dramatičar i scenarist Jean Poiret (1926.-1992.) napisao je petnaestak djela od kojih je 'Krletka' najpoznatija. Praizvedena je u Parizu 1973. i doživjela je više od dvije tisuće izvedbi, a sam pisac igrao je glavnu ulogu. Pet godina kasnije po njoj je snimljen film 'La cage aux folles', a 1983. na Broadwayu je postavljen mjuzikl koji je postigao velik uspjeh. Proslavljeni tekst ekraniziran je i 1996. kada je snimljen američki 'remake' francuskog filma u kojem su glavne uloge tumačili Robin Williams, Nathan Lane i Gene Hackman.

Kerempuhov ansambl za svoju je izvedbu dobio dvije Nagrade hrvatskog glumišta. Hrvoje Kečkeš dobio je za ulogu Albina nagradu za glavnu, a Mario Mirković je za ulogu Francis dobio nagradu za sporednu mušku ulogu.

Uz Kečkeša i Mirkovića u predstavi glume Željko Koenigsknecht (Georges), Ivan Đuričić (Filip), Luka Petrušić (Lulas), Borko Perić (Mercedes), Velimir Čokljat (g. Tabaro), Maja Posavec (Ornela), Filip Detelić (Salome), Edo Vujić (g. Petir), Branka Trlin (gđa. Petir), Ana Maras (Andrea) i Linda Begonja (Simone).

Tekst je preveo Vladimir Gerić, a dramaturginja je Željka Udovičić, koja uz redatelja Krešimira Dolenčića potpisuje i adaptaciju teksta.

Scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimograf Neven Mihić, za plesne točke zaslužan je koreograf Dinko Bogdanić, a autor glazbenih obrada su Mario Mirković i Zvonko Presečki. (Hina)