Preskočite na glavni sadržaj

Bogat program kulturnih događanja u Košicama

Slovački grad Košice ove je godine, uz francuski Marseilles, proglašen Europskom prijestolnicom kulture, a cjelogodišnji program kulturnih i umjetničkih događanja počinje po kazalištima, klubovima, restoranima i javnim mjestima diljem grada u subotu, 19. siječnja, te gala priredbom u Narodnom kazalištu Košice i svečanim otvorenjem ispred Nacionalne znanstvene biblioteke u središtu grada u nedjelju, 20. siječnja.
vrijeme: 19.01.2013.
mjesto: Slovačka; Košice
url: http://www.kosice2013.sk/en

Glavni je cilj programskog koncepta projekta Košice - Europska prijestolnica kulture 2013. (Košice - ECOC 2013.) pokrenuti proces dugoročnog kulturnog razvoja grada i stvaranja poticajnih uvjeta za razvoj kulturne djelatnosti čitave regije, te poticanje međunarodnih partnerstava i kreativnih inicijativa. Kako se ističe u najavi programa na mrežnim stranicama projekta Košice - ECOC 2013., u tome je duhu zamišljeno i samo svečano otvorenje, s dramaturgijom koja bi trebala označavati prijelomni trenutak u povijesti grada i regije.

Dvodnevni program obuhvatit će brojna mjesta diljem grada - kazališta, klubove i restorane, kao i javne trgove i ulice, te poslužiti kao platforma koja će 'ne samo otvoriti veliku paradu kulturnog i umjetničkog programa planiranog u 2013., već i simbolično prenijeti poruku okrenutosti prema budućnosti i vizije razvoja modernog kreativnog grada', kazao je umjetnički direktor projekta Vladimir Beskid.

Riječ je o projektu zahvaljujući kojemu je taj drugi po veličini slovački grad smješten na istoku zemlje zahvatila najdinamičnija stopa razvoja koja će ga, prema riječima gradonačelnika Richarda Rašija, pretvoriti u 'moderni metropolis u kojemu vrijedi živjeti, raditi i stvarati, ali i doći u turistički obilazak'. Najveći turistički vodič svijeta Lonely Planet i američki turistički portal Budgettravel.com rangirali su Košice kao jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u ovoj godini.

To je dokaz da ulaganja u kulturu i kreativnu industriju mogu imati značajnu gospodarsku ulogu, smatra slovački ministar kulture Marek Madarič. Njegovo ministarstvo podupire provedbu ulagačkih projekata u sklopu ECOC Košice 2013. na nacionalnoj razini, za koji je vlada odobrila sredstva u visini 60 milijuna eura namijenjena obnovi, rekonstrukciji, proširenju i modernizaciji građevinske i javne infrastrukture, a u sklopu kojih je realizirano više od dvadeset ulagačkih projekata.

'Oni će poslužiti kao katalizatori pozitivne promjene u kulturnim mogućnostima grada. Nadamo se da će nove institucije koje su oni inaugurirali postati značajni igrači u kontekstu sličnih modernih europskih institucija i kolijevka suvremene umjetnosti istočne Slovačke', kazao je direktor neprofitne organizacije zadužene za provedbu projekta Košice – ECOC 2013. Jan Sudzina. Takvi su projekti kulturni centar Barracks/Culture Park, zamišljen kao novo središte kreativne industrije i novih trendova u umjetnosti, izložbeni prostor za novu generaciju umjetnika 'Kunsthalle', te SPOTs Exchanger Station Project - projekt transformacije starih trafostanica u kulturna sjecišta i mjesta distribucije i razvoja kulturnog života lokalnih zajednica.

U sklopu preobrazbe kulturnog krajobraza grada radi ispunjenja misije projekta ECOC 2013. i pretvorbe tog industrijskog središta u kreativni centar, grad je pripremio i novu kulturnu strategiju do 2020. koja će obuhvatiti sve važne dionike - od privatnog sektora, do sveučilišta.

Program je strukturiran u suradnji s partnerskim gradom Marseillesom, a u gotovo 300 događanja - od velikih, regionalno značajnih do malih pratećih događanja, zastupljeni su svi umjetnički pravci, među kojima kako tradicionalna tako i inovativna događanja s europskom dimenzijom ali i nacionalnim i lokalnim kontekstom, namijenjena svim dobnim skupinama. Veliki je naglasak stavljen na suvremenu umjetnost i predstavljanje slovačkih umjetnika svijetu.

Uz brojne izložbe, nove produkcije ili primjerice gostovanje Tokijskog simfonijskog orkestra, takvi su primjeri festival suvremenog plesa New Dance Days, zamišljen kao bienalno događanje čiji je cilj razvoj čvrste platforme suvremenog plesa u tome gradu, te festival moderne klasične glazbe ISCM World New Music Days - prva takva događanja u Slovačkoj u 90 godina. (Hina)