novo izdanje

Objavljeni Senkerovi 'Teatrološki fragmenti'


vrijeme: 16.11.2011.
mjesto: Zagreb

Knjigu Borisa Senkera 'Teatrološki fragmenti', u kojoj autor analizira hrvatsku dramu 20. i početka 21. stoljeća, njezine autore i njihovu sudbinsku vezanost uz hrvatsko kazalište, objavila je zagrebačka izdavačka kuća 'Disput'.

Knjiga (336 str.) obuhvaća 17 Senkerovih studija i eseja o suvremenoj hrvatskoj drami i kazalištu nastalih u protekla dva desetljeća podijeljenih u tri tematske cjeline.

U prvoj cjelini objavljene su četiri studije u kojima Senker analizira dominantne teme i tipizirane likove koji su jače ili slabije obilježili hrvatsku dramsku produkciju u posljednjem desetljeću prošloga i prvom desetljeću ovoga stoljeća: smrt u suvremenoj hrvatskoj drami (napose smrt kao dramski lik), glumicu kao dramski lik, politizaciju i ideologizaciju unutarobiteljskih sukoba u suvremenoj hrvatskoj drami te stvaranje novih komičnih stereotipa na hrvatskoj poslijeratnoj/tranzicijskoj pozornici.

U drugoj cjelini prikazani su dramski opusi istaknutih hrvatskih književnika (Frana Galovića, Milana Begovića, Miroslava Krleže, Nikole Šopa, Ranka Marinkovića i Milka Valenta), osvrti na suvremenu hrvatsku dramsku književnost od 1968. do 1997. godine.

Treća cjelina obuhvaća četiri Senkerova teksta o suvremenoj teatrologiji i kazališnoj kritici u Hrvatskoj.

Boris Senker (1947.), šef je Katedre za teatrologiju i filmologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a njegov rad obuhvaća povijest i teoriju kazališta, kazališnu kritiku i izvorno dramsko stvaralaštvo. Autor je više knjiga o hrvatskoj drami i kazalištu – 'Hrvatski dramatičari u svom kazalištu', 'Kazališne razmjene', 'Uvod u suvremenu teatrologiju I', 'Bard u Iliriji - Shakespeare u hrvatskom kazalištu' i druge. (Hina)

(R.P.B., 16.11.2011)