predstava, djeca, mladi

Praizvedba predstave 'Prašnjavko' u GKL Split


vrijeme: 18.11.2011. 19 h
mjesto: Split; Gradsko kazalište lutaka Split, Tončićeva 1

U Gradskom kazalištu lutaka Split će u petak, 18. studenog, s početkom u 19 sati, biti premijerno izvedena predstava 'Prašnjavko', u režiji Marine Petković Liker.

Naslanjajući se na motiv istoimene priče Želimira Hercigonje, Olja Lozica je napisala dramski tekst za lutkarsku predstavu, smjestivši radnju u trošno potkrovlje gdje u carstvu prašine i odbačenih stvari uživaju Prašnjavko i njegovi sustanari, Maršal Žohar, crvići Stipan, Nediljko i Anđelko, majstorica Paukica i komarac Don Komančeros. Vesela družina ne sluti nadolazeće promjene koje će njihov savršeni svijet izokrenuti naglavačke. Ispod lepršave lutkarske igre koja će očarati najmlađe gledatelje, otkriva se priča o velikim i neizbježnim promjenama koje pogađaju i preslaguju naš život, plaše nas i istovremeno uzbuđuju, uvijek zatvarajući jedna i otvarajući neka nova poglavlja.

Marini Petković Liker, redateljici i profesorici književnosti i fonetike, ovo je prva režija u GKL-u Split. Autorica lutaka je Sunčica Jerković, a scenografije Ivan Dobran. Glazbu je skladao Gordan Tudor, a koreografiju potpisala Maja Đurinović.

Uz Andreu Majicu u naslovnoj ulozi Prašnjavka, u predstavi igraju Sanja Vidan, Srđan Brešković, Ivan Medić, Alin Majica i Milena Blažanović.

Predstava je primjerena djeci već od 3 godine. Dan nakon premijere, u subotu 19. studenog, na rasporedu je izvedba za slobodnu prodaju, a ulaznice će se prodavati po simboličnoj cijeni od 20 kuna, povodom Noći kazališta. Predstava u subotu počinje u 17 sati. GKL Split

(R.P.B., 15.11.2011)