Preskočite na glavni sadržaj

Prednovogodišnja Bookvica: Marko Pogačar

U četvrtak, 27. prosinca, s početkom u 20,30 sati, u klubu Quasimodo u Splitu, održava se posljednja ovogodišnja Bookvica, u kojoj će voditeljica Patricija Vodopija ugostiti jednog od najcjenjenijih hrvatskih autora mlađe generacije – Marka Pogačara.
vrijeme: 27.12.2012. 20,30
mjesto: Split; Klub Quasimodo, Gundulićeva 26/II
Nakon tri hvaljene i nagrađivane pjesničke zbirke ('Pijavice nad Santa Cruzom', 'Poslanice običnim ljudima', 'Predmeti'), knjige eseja 'Atlas glasova' i publicističkog izdanja 'Jer mi smo mnogi', i nakon što je već odavno preveden na dvoznamenkast broj jezika, Pogačar je ove godine objavio i prvu zbirku pripovijedaka 'Bog neće pomoći' (Algoritam), sastavljenu od jedanaest priča 'teških boja' koje 'u kontekstu domaće prozne produkcije 'strše' na sve moguće načine' (Jagna Pogačnik).

Pogačar će se u Bookvici predstaviti kao svestran autor – pjesnik, esejist, publicist, kritičar i prozaist – a u čitanju ulomaka iz poezije i proze kao poseban gost pomoći će mu glumac Milivoj Beader.

U tradicionalnoj tomboli netko će iz publike osvojiti zbirku priča 'Bog neće pomoći', a u nastavku večeri slušat će se glazba po izboru gostujućega autora.

Marko Pogačar rođen je 1984. godine u Splitu. Objavljuje poeziju, prozu, esejistiku i književnu kritiku. Urednik je u književnom časopisu Quorum, dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez i nakladničkoj kući V.B.Z. Prevođen je na dvadesetak jezika.Dosad su mu objavljene sljedeće knjige:
- 'Pijavice nad Santa Cruzom', pjesme (AGM, Zagreb, 2006.);
- 'Poslanice običnim ljudima', pjesme (Algoritam, Zagreb, 2007.);
- 'Predmeti', pjesme (Algoritam, Zagreb, 2009.);
- 'Atlas glasova', eseji (V.B.Z., Zagreb, 2011.);
- 'Jer mi smo mnogi', publicistika (Algoritam, Zagreb, 2011.);
- 'Bog neće pomoći', kratke priče (Algoritam, Zagreb, 2012.);
- 'An die verlorenen Hälften', izabrane pjesme (Edition Korrespondenzen, Wien, 2010.);
- 'Portret s britvama', izabrane pjesme (Treći Trg, Beograd, 2010.);
- 'Cada oliva és un estel fos', izbor pjesama (Institució de les Lletres Catalanes, Barcelona, 2010.);
- 'Predmeti', izabrane pjesme (Antolog, Skopje, 2012.).