Preskočite na glavni sadržaj

Fotografske skitnje / Blago hrvatske putopisne fotografije

Povodom izložbe Stevea McCurrya 'South Southeast, Život u slikama', danas,  20. prosinca, u 19 sati, u izložbenom prostoru Umjetničkog paviljona, održava se predavanje 'Fotografske skitnje / Blago hrvatske putopisne fotografij. O povijesti i suvremenosti hrvatske putopisne fotografije govore Filip Beusan, fotograf, povjesničar i muzeolog, Siniša Glogoški, fotograf i Radovan Vuković, ravnatelj Umjetničkog paviljona u Zagrebu.
vrijeme: 20.12.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava 22
url: http://www.umjetnicki-paviljon.hr
Predavanje s projekcijom fotografija obuhvaća povijesni pregled domaće putopisne fotografije od Karla Dragutina Draškovića i braće Seljan, preko nezaobilaznog opusa Mladena Grčevića, pa sve do danas najaktivnije generacije neumornih globetrottera Davora Rostuhara i Siniše Glogoškog.

Tijekom nešto više od 120 godina u domovinu nam je, sa takvih, avanturističkih ekspedicija pristigao značajan broj fotografija iz najudaljenijih i ponekad potpuno neistraženih kutaka našeg planeta. Ambicija je predavanja predstaviti najvažnije autore ove fotografske discipline i propitati kriterije za vrednovanje tog tipa fotografije. Također na svjetlo dana iznijeti neke od vrlo zanimljivih dogodovština, koje su naši fotografi avanturisti (uglavnom) preživjeli. Zanimljivosti ovog događaja, pridonijet će i činjenica, da će neke od fotografija po prvi puta biti prikazane javnosti.